„Аз бях най-обикновен служител на трудов договор, самата работа я намерих в платформа за търсене на работа. Не смятам, че съм бил в престъпна група”, това каза пред Пловдивския апелативен съд 23-годишният Иван Тилев, който е заплашен от екстрадация в Германия.

Припомняме, че той, е работил в колцентър на фирма, която предлага на германски граждани да инвестират пари в акции. Мистериозно парите на някои от тях изчезват, както и собствениците на компанията, след което е последвала специализирана операция на българките и германските власти.

„В нито един момент не смятах, че се извършва престъпна дейност и не съм се усъмнил, че мамим клиентите. На 27 юли, в офиса влезе немската прокуратура, както и ГДБОП и всички бяха много изненадани от акцията, но в последствие разбрахме , защо се провежда”, коментира Тилев.

Той твърди, че е съдействал изцяло на немската прокуратура, но една година по-късно, когато е отишъл да си изкара паспорт, е бил задържан с европейска заповед за арест.

Никога не съм получавал такива суми, каквито пише в обвинението. За мен е важно аз да бъда съден по справедлив начин и не смятам, че в Германия мога да го получа. Искам да знам, че България иска да се грижи за гражданите се. Смятам да живея тук, да имам семейство и да помагам за развитието на България. Готов съм на пълно съдействие за българската прокуратура и съд и за немските власти. Моля ви да не ме екстрадирате, за да може всичко да бъде честно”, заяви той.

Иван Табаков - адвокат на обвиняемият коментира, че тук е извършено престъплението и тук трябва да бъде разследвано от нашите органи.

„Твърди се, че престъплението е извършено на територията на република България. Има абдикации нашите органи да разследват дали има престъпление, но няма абсолютно никакви събрани доказателства от българските разследващи органи”, заяви адвокат Иван Табаков.

Размерът на общата финансова измама е около 14 млн.,като конкретно от Иван търсят 800 хиляди и се твърди, че е измамил хора за 800 хил. евро., но Иван не е бил наясно, че се извършва нещо нередно в нито един момент, посочи адвокатът на Тилев, като добави, че младият мъж не е имал нито обратна връзка с клиентите, нито достъп до сметките, той просто е работил на трудов договор и е търсил клиенти.

Според държавното обвинение Окръжен съд в Пазарджик правилно е преценил всички обстоятелства относно екстрадицията на Иван Тилев.

“Моля да отхвърлите жалбата на обвиняемия и да потвърдите решението на Окръжения съд”, добави още прокурорът.

Десетки близки на 23-годишния Иван Тилев се събраха тази сутрин пред сградата на Апелативен съд-Пловдив, за да изразят подкрепата си към него, за да не бъде екстрадиран в Германия.