Изключително добра мярка”. Така коментира директорът на пловдивската полиция, приета промяна в закона, която предвижда отнемането на автомобила ти ако бъде установено, че си шофирал под въздействието на алкохол или наркотични вещества.

Старши комисар Георги Чергов добави, че от анализа на статистическите данни, вече спокойно може да се каже за тази мярка, че има своето добро отражение в Пловдив. Пред  репортер на TrafficNews  той се позова на данни, с които да защити казаното.

За 2022 година имаме регистрирани 462 случая, в които са установени водачи да управляват МПС под въздействието на алкохол. До настоящия момент през тази година броя е 360. Тоест имаме спад, но допълнително към анализа искам да добавя защо правим това заключение. Броят на извършените проверки  в сравнение с миналата година е по-голям. Тоест ние имаме спад на установени случаи от доста по-голям брой проверки. ”, коментира директорът на ОД МВР Пловдив.

От данните става ясно, че през 2022 година направените тестове са били 36 750 хиляди, през 2023 година те са 63 хиляди. Значително по-голям брой на проверки, но въпреки това по-малко установени случаи.

„ Това ни дава право да кажем, че е констатирано намаляване на случаите , в които установяваме шофьори да управляват превозно средство след употреба на алкохол.  След употреба на наркотични вещества за 2022 година са установени 331 случая, а за 2023 до този момент са 278, Поради това, че все още не са отчетени всички тествани не мога да кажа реална цифра ”, каза ст. комисар Чергов.

Доста от шофьорите обаче все още не са на ясно какво ще стане с техните автомобили, след като бъде констатирано, че са шофирали под въздействието на алкохол и наркотици. По тази тема директорът на пловдивската полиция поясни, че превозните средства се одържавяват. 

"Към момента превозните средства, които са собственост на водача се изземват , след като има констатиран такъв случай на нарушение.  Ако автомобилът е собственост на 3-то лице, той не се изземва , но му се прави оценка. След това наказанието е на база на оценката на съответното превозно средство. Тези, които биват иззети, се съхраняват до приключване на наказателното производство на територията на съответното районно управление, където е констатиран случаят", заяви дирекотът.

 С оглед на това ,че вече тези места привършват, Чергов коментира, че вече пловдивската полиция е в напреднала фаза на преговори с Общината , за предоставяне на 2800кв метра терен , който е в близост до КАТ . По думите на ст. комисаря, въпросното място в най-кратки срокове ще бъде пригодено  за паркинг , на който да се съхраняват превозните средства  , които са иззети по тази линия, а и не само.

След като приключи наказателното производство съдът се произнася по иззетия автомобил като веществено доказателство, което се отнема в полза на държавата. Така след това се уведомява министерството на финансите и чрез НАП се стартира процедура по провеждането на търг и отчуждаването на съответното превозно средство.  Ако приемем, че в началото на август влязоха в сила промените. От миналия месец имаме няколко автомобила в областта , които вече са обявени в процедура от НАП. Тоест в най-добрия случай срокът е може би е около 3 до 4 месеца, в които да се стартира процедура по отчуждаването. Сега се надявам с времето, чисто практически да се изгради ред, по който да стане максимално бързо”, каза Чергов.

Припомняме, че както TrafficNews първи съобщи след промените в закона, първите констатирани случаи със иззети автомобили е областта бяха на територията на 5-то РУ, Стамболийски и Асеновград. По данни на Пътна полиция на територията на ОД МВР Пловдив от началото на промените са иззети общо 63 МПС-та, управлявани от водачи, които са употребили алкохол или наркотици.

Полицията отне първата кола на дрогиран шофьор в Пловдив, в областта изгоряха още двамаОчаква се постоянно решение къде ще се съхраняват конфискуваните МПС-та

Относно системата на АПИ, която засича превишената, но все още шофьорите не подлежат на глоба, директорът на пловдивската полиция заяви, че този процес  е в напреднала фаза и по думите му ще бъде полезен.

Тези камери са преброителни, техническите им възможности, доколкото знам позволяват измерване на скорост. Те измерват скорост и към настоящия момент. Не става въпрос само за технически възможности, а и за нормативна база. Тоест това трябва да бъде уредено в съответните закони,  така че данните, които придобиват тези технически средства да могат да бъдат използвани за осъществяване на контрол на скоростните режими и за търсене на административна отговорност от нарушителите”,  каза още ст. комисаря.

Чергов добави, че това ще бъде полезно, тъй като АПИ имат доста добра мрежа от камери, които ще спомогнат изключително много за осъществяване на такъв пътен  контрол.

 Снимката е илюстративна!