Дейностите по първите два лота на мащабния проект за Водния цикъл вече са на финалната си права. Реконструкцията на канализационната и водопроводната мрежа в район Северен вече е завършена и почти на всички улици има положен асфалт. Ремонтни дейност все още текат по улиците „Златна Панега” и „Тимок”, които са затворени за автомобили и улица „Петър Шилев”, където ремонтите са към края си. Предстои полагане на последен слой асфалтова настилка и довършителни работи по тротоарите на трите улици. 

Най-големият проект на Пловдив официално стартиран на 4 март 2020 година, а в обхвата му попаднаха над 40 улици.

Припомняме, че освен двата лота, от Община Пловдив пуснаха и поръчка за обновяването на инвестиционния проект за третия и най-тежък  лот - „Дунав“- „Брезовско шосе”. Поръчката бе прекратена веднъж заради несъответствие в проектите, а новата е на финалната права. 

Повече от година и половина след стартирането на проекта, неволите на жителите на район „Северен” са на път да приключат. Разбитите тротоари, блокираните входове до домовете, праха, шума от строителната техника и проблемите с водоподаването бяха ежедневие за живеещите в района.

От TrafficNews потърсихме за коментар и отговорника на проекта инженер Ивайло Сираков. Ето какво сподели той:

„Всичко трябва да е абсолютно завършено до края на проекта, който е октомври месец. Стремим се даже да сме готови и преди крайния срок. Важното е да приключим улиците, за да създадем условия за пешеходците и автомобилите. Предстои полагането на последния слой асфалт, след което ще бъдат довършени тротоарите и финализирани детайлите по настилката.”

С изпълнението на проекта Воден цикъл ще се намалят загубите на вода, която е изключително ценна. Основната цел е да се гарантира оптималното отвеждане и пречистване на отпадъчните води, събирани в канализационните мрежи. Чрез реализацията на проекта ще се намали и инфилтрираната вода в канализационната мрежа. Изискванията към качествата на пречистените води са в съответствие с действащите към онзи момент, но не и към сегашните директиви за заустване на отпадъчни води според европейската директива.