Надзиратели от пловдивския затвор излязоха на мълчалив протест днес. Служителите се включиха в националното недоволство на целия сектор „Сигурност“, като основните им искания са за увеличение с поне 25% на заплатите, повече и постоянни социални придобивки, увеличение на щата.

Недоволството си  пред сградата на затвора изразиха само служители, които не са на работа, а всички останали изпълняват задълженията си. 

Надзирателите  носиха плакати: „С обещания затвори не се пазят“ , „Докога в следващия бюджет“ и се заканиха, че ако не бъдат чути на 12 юни ще излязат на протест и на жълтите павета.

„Ние искаме да покажем, че сектор сигурност няма да се разцепи, Ние сме едно с колегите от МВР и Пожарната. Ние работим за това общество. Излизаме на мълчалив протест, за да покажем на управляващите, че не може повече да се продължава така. Основното ни искане е индексация на заплащанията съобразно инфлацията, защото както виждаме инфлацията галопира напред, а заплатите са стопирани и не мърдат. Това намалява нашата платежоспособност. Ние също сме граждани и гледаме семейства, храним деца. Другото искане ни е увеличаване на тези специфични плащания с постоянен характер. Не на последно място е дългоочакваната реформа, но не да бъде на парче, а една цялостна визия на структурата на сигурността“, коментира Динко Игнатов, който е председател на синдиката на надзирателите в Пловдив.

Той коментира, че към момента получават само мълчание от страна на министерството. Ние също отговаряме за сигурността в тази държава и работата ни е изключително натоварваща“, заяви още той.

Зачестили са нападенията от затворници на служители на охраната, заяви още той.

„Работя над 20 години тук и искам да кажа, че нашите искания са от доста време. Искаме да се  фиксират и някои социални плащания, които са за постоянно, като мога да кажа, че основните ни заплати в момента са около 1100/1200 лева, което е доста малко сравнение с инфлация. Другото нещо, за което протестираме са обществените поръчки, които за нас не са прозрачни. Униформите ни примерно, които също са държавна поръчка сме задължени да носим, а цента им е безумно висока. Панталонът е от порядъка на 83 лева, тениската е около 43 лева, а изработката не е качествена, а много от нещата си закупуваме сами“, заяви още Къньо Кънев, зам.-председател на синдикалното дружество под тепетата.