Ръководството на областната дирекция проявява загриженост по отношение на абитуриентските балове и поради тази причина от 21-ви до 31-ви май на територията на областната дирекция е издадена заповед за специализирана полицейска операция "Абитуриент", която ще се проведе по отношение на безопасността на движение по време на баловете. Това съобщиха на брифинг от МВР-Пловдив.

Целият наличен полицейски ресурс е ангажиран с осигуряването на безпроблемното протичане на баловете. Първоначално проведохме среща с ръководството на учебните заведения , за да съберем нужната информация за местата, където те ще провеждат баловете. С регионалното управление по образование също сме имали среща,  както и с пожарна безопасност. Местата, на които ще се провеждат мероприятията са 5. Като водещи в охраната на тези масови мероприятия съответно са районните управления. Ние  също ще даваме допълнителна помощ от отдел „Пътна полиция” и от сектор СПС”, заяви комисар Костов от  отдел „Охранителна полиция”.  

Той апелира  по време на придвижването до хотелите абитуриентите да не излизат от прозорците на леките автомобили, защото това е една сериозна предпоставка за инцидент.

Полицията ще бъде безкомпромисна, като ще налага санкции- За пътниците тя ще бъде 20лева лева, а за водача на автомобила ще е 50 лева. Нарушенията ще бъдат документирани с камери.

Проведени са срещи с управителите на охранителните фирми, на които е обърнато сериозно внимание на пропусквателния режим в ресторантите, където ще се провеждат празненствата.

Още един път заявявам , че Областната дирекция е предприела всички необходими мерки, за да осигури едно нормално протичане на абитуриентските балове”, завърши комисар Костов.

От петък вечерта до 8 ч. тази сутрин в рамките на СПО "Абитуриент" са проверени 1382 МПС-та и са установени 444 нарушения. 13 от случаите са шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. Най-драстичен е случай от Стамболийски, където е заловен водач с концентрация 2.40 промила в кръвта.

о 2 седмици приключва обучението на още 600 служители на ОДМВР, които ще изследват водачите за наркотици и алкохол. Областната дирекция е получила нова техника за засичане на движението с превишена скорост. Апаратурата ще бъде максимално натоварена, ще се променят местата за проверки в града и областта, за да се постигнат превантивни резултати и да се намали пътният травматизъм. Очаква се засилените проверки да доведат до положителен ефект", каза комисар Димитър Балев.