Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”  ще разшири кабинетите си с реконструкция на подпокривното пространство. В момента проектът, изготвен от „Мед Лайн” ЕООД с управител Василка Юрукова-Радулска, се разглежда от екипа на главния арх. Димитър Ахрянов, съобщи Plovdivtime.bg

Сградата, която се намира на ул. „Иван Вазов” 23, не е единичен паметник на културата, но е в границите на групова архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив”, както и в охранителна зона на недвижима културна ценност на градинското и парково изскуство „Улично озеленяване на ул. „Иван Вазов”.

„Строена е през 1927 г. за нуждите на Немското училище „Дойче шуле” в Пловдив. Проектът на сградата е на софийския архитект Станчо Белковски, а тя е завършена за пет месеца. В училището постъпват 575 деца. Само година по-късно сградата е сериозно увредена от голямото земетресение и строителите се завръщат отново в нея. След ремонта в зданието се нанасят Немско-българското културно дружество и Германската народна библиотека. След като Хитлер взима властта в Германия, от Берлин настояват Дойче шуле да започне яростна пропаганда на националсоциализма. Така през 1944 г. училището спира да съществува, а по-късно в сградата се настанява Музикалното училище”, разказват Петко Петков и Владимир Балчев в книгата „Забравеният град. Записки за Пловдив”.

През 1950 г. имотът е одържавен, от началото на демокрацията се управлява от Министерството на културата. От 1991 г. сградата се ползва за нуждите на Музикалното училище.

Целта на изготвения проект е да се увеличи полезната площ за провеждане на учебния процес, защото в школото липсват достатъчно класни стаи и специализирани стаи за обучение.  В същото време няма възможност сградата да бъде достроена, защото няма достатъчно площ.

 Единственият полезен ход на ръководството е да бъде усвоено подпокривното пространство. Според проекта с промяната няма да бъде надвишавана котата било на съществуващата в момента сграда.

След реконструкцията се предвижда там  да има 15 учебни стаи с капацитет 20-22 ученика. Едно от помещенията ще бъде балетна зала и ще бъде оборудвано  със съблекални с душове. На етажа ще има и задължителните тоалетни.

За да бъде реализирана реконструкцията, ще бъде демонтиран покривът в момента, а изискването е да бъде запазена и после отново монтирана мълниезащитната инсталация, улуците и тухлите, които са в добро състояние.