Работата по пробива „Модър-Царевец” ще стартира от район „Южен”, където габаритите позволяват, а освен това няма подземна комуникация, това обяви зам.-кметът Пламен Райчев. До 15 ноември трябва да  бъде внесен идейният проект, а след одобрението му, ще се изготви и техническата фаза.

От Община Пловдив обаче са зависими от ВиК, които в момента провеждат обществена поръчка за Южния обходен колектор, който ще минава през трасето.

„Коментирали сме с управителя дейностите там, в момента те са до избор на изпълнител и трябва да имат подписан договор до края на годината.  Те могат да започнат следващата година, а ние първия етап още тази година при добри атмосферни условия”, каза Райчев. Първият етап е от Коматевско шосе до ул. „Модър”. Планира се 4 или 5 млн. лева от бюджета на града да бъде заложен за строителството на пробива за 2021 година, като Общинския съвет трябва да вземе решението.

Очакванията са той да бъде построен най-много за три години. В Бюджета има осигурени около 1 млн. лева, а договорът е за 11,5 млн. лева с ДДС.

Припомняме, че основните на съоръжението бяха поставени през 2014 година.  Тогава от НКЖИ при модернизацията на жп линията изпълниха самия пробив, като сложиха бетонните основи на пробива. Те са широки 27 метра, а дълбочината им е на повече от 10 метра.  Сумата, която бе дадена за пробива и пасарелката, бе  3,2 млн. лева, а изпълнител бе  австрийската фирма „Порр Бау“ ГмбХ. След изпълнението на пробива от тях той бе зарит от НКЖИ, докато се намери изпълнител за пътната част на съоръжението от Община Пловдив.