Само няколко дни преди християнският свят да отбележи големия празник „Успение на Света Богородица” Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай лично отслужи Вечерня в храм „Свети Николай Чудотворец“ в село Брестник. В Брестник митрополитът донесе Чудотворната икона на Света Богородица-Златна ябълка, много почитана от вярващите и най-вече сред бездетните съпрузи. 

Родом от село Брестник, да изрази своята благодарност за отправените от митрополит Николай и неговите духовници молитви за здраве и просперитет на брестничани и жителите на община „Родопи” дойде заместник-кметът Владимир Маринов. „Ще помоля Негово Високопреосвещенство митрополит Николай община „Родопи” и родопчани да присъстват винаги в молитвите му за здраве, късмет, благоденствие и успех”, коментира преди архиерейската литургия Маринов.

В храма той беше заедно с председателя на Общински съвет „Родопи” Георги Цанков, заместник-кмета по образование Борислав Инчев и кмета на село Брестник Атанас Шопов. Храм „Свети Николай Чудотворец“ е построен през 1861 г. с дарения от местното население. Преди години вярващите отново събрали средства, за да възобновят Божия дом.