Мистерията с незаконно прокопаните тунери под Главната на метри от Римския стадион продължава. Вчера за пореден път експерти от РДНСК и община Пловдив не успяха да направят цялостен оглед на незаконно прокопаните тунели под няколко сгради в центъра на града, на метри от Римския стадион.

Огледът се провали, тъй като нито бизнесменът Мирослав Стамов, нито негов представител, присъстваха на място, за да отключат мазетата в една от сградите.

Експертите трябва да подготвят становища до "Икономическа полиция", които поеха случая. Срокът на проверката е едномесечен и трябва да приключи скоро

"Всеки път когато те дойдат на проверка, г-н Стамов заключва нещата, мазета, проходи и няма как да проверят хората", твърди Светлана Варадинова. По телефона адвокатът на Мирослав Стамов обясни, че те не са били уведомени за днешната проверка на институциите.

"Никой не е получил такова искане, аз за първи път чувам, че е имало такава проверка не са му взети обяснения, не е получил призовка, нито пък е уведомен за призоваване по телефона", каза адвокат Борислав Кобуров.

Вчера за неправомерните действия на Стамов разказаха и собственици на други две съседни сгради.

"Преди време ние разбрахме, че се копае в нашия имот, дойдохме и се видяхме със Стамов и му казахме, че това е в наш имот. Той казва, че прави всичко с цел отводняване, едва ли не ще облагороди мястото", разказва Венета Станева.

В момента със заповед на кмета на район Централен на Мирослав Стамов са му забранени всякакви дейности в имотите. Прокуратурата вече работи по казуса. Вече беше установено, че той е нарушил Закона за културното наследство и заради факта, че имотът му е в защитена територия и всякакви изкопни дейности трябва да се извършват в присъствието на археолог. 

В полицията продължават разпитите на строителни работници и шофьорите, които са извозвали строителните отпадъци. Те не потвърждават версията на Стамов, че той няма нищо общо с разкопките и не знае кой е копал в мазетата. 

Макар, че един от изкопите стига чак до останките от Римския стадион, целта на незаконните разкопки едва ли е иманярство, предвид факта, че там не се очаква да бъдат открити древни артефакти освен мраморните седалки на арената. 

Отговорът каква е целта на разкопките може би трябва да се търси във Варна, където Стамов е забъркан в подобна схема. Там собственици на имоти - паметници на културата са били принудени да изкупят дяла му, след подобни действия в подземията на сградите. 

Стамов е собственик на нефункционираща сграда на ул. "Отец Паисий" , а едновременно с това притежава части от сградите на ул. "Александър Батенберг" 5 и 7. Хора от района подозират, че Стамов има апетити и се опитва да овладее целите сгради, поставяйки пред свършен факт останалите собственици. Или в краен случай да получи добра сума за своите дялове.

Полиция, прокуратура и министерство подгониха Мирослав Стамов! Той- не знам, не чух, не видях!Само преди няколко месеца обаче бизнесменът поддържаше версията, че копае в режим на неотложност