В приготвянето на фермерски патешки кебап се вклюи днес Румен Порожанов в Раковски. След като препяза лентата при откриването на изложението „Фермер Експо”, министърът на земеделието, храните и горите разбърка продуктите в огромната тава, които вече къкреха на огъня. „Рецептата за този кебап е много стара. Съдържа лук, гъби, моркови, червени и зелени чушки, зеле, грах, царевица, фасул и патешко месо“, обясниха майсторите-готвачи, които пристигнаха от Копривщица за изложението. Те бяха приготвили 400 кг зеленчуци и 50 кг месо и имаха готовност да нахранят 500 човека.

Изключително впечатлен министърът остана и от патешкия пастет. Както и от вкусните катми, които приготвиха бабите от читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Раковски. „Тези катми са ги правели нашите баби. За да станат вкусни, най-важното е да се използват само домашни продукти – прясно мляко, мая и яйца“, подшушнаха бабите.

Пред посетителите на изложението дами от Стара Загора приготвиха истинско домашно сирене и кашкавал. Имаше и демонстрации по приготвяне на лютеница, пиде и сладък суджук. Вкусни домашни наденици се печаха на скарите. Майстори от цяла Пловдивска област бяха подредили домашни сладка, пити и сладкиши. А производител от София предложи медовина.

Самодейци от област Пловдив демонстрираха местни кулинарни и фолклорни традиции. Жени, облечени в традиционни за района носии, разказваха за обичаите по прибиране на реколтата, за традициите в приготвянето на храната и ритуалите, свързани със събиране на семейството около трапезата. Паралелно с това бе изнесена и фолклорна програма.

Министър Порожанов от Раковски: Държавата ще поеме до 50% от разходите на малки мандри и кланициОчаква се до около 2 месеца схемата да започне да функционира