Заведенията, на които от утре се разрешава да отворят само на външни площи, вероятно ще могат да се ползват от досегашните компенсации, равняващи се на 20% от оборота. Това съобщи от Пловдив министъра на икономиката Лъчезар Борисов. 

"В момента се разработва модула с НАП и ОП "Иновации и конкурентоспособност", за да има възможност да се отпусне помощ. Идеята е административно засегнатите бизнеси да бъдат подкрепени, както и до сега. Чакаме нотификация от Еврокомисията, би трябвало да бъдат подкрепени", посочи Борисов. 

Той поясни, че всички икономически мерки и инструменти ще бъдат прилагани и в новите ограничения и условия на пандемията.

"Мерките продължават по начина, по който са осъществявани до сега. Продължават програмите през Национална агенция за приходите. Около 95 милиона са изплатени вече по първите две фази, продължаваме с новата фаза за засегнатите бизнеси. Продължават мерките през Министерство на труда и социалната политика - 60/40, 80/20 и "Запази ме". Продължават и мерките през ББР за подкрепа с безлихвени кредити към самоосигуряващи се лица и физически лица, както и при компаниите - с 80% гаранция", посочи Борисов. 

Министърът описа много оптимистична прогноза за България и посочи, че до април 2022 очаква страната ни да се върне в предкризисни нива. 

"Приключихме 2020 с 4,5 спад на БВП, което ни постави на 50% по-добро ниво от средноевропейското и това, което се случи в Еврозоната. Има държави, спрямо които сме в пъти по-добре. Надявам се, че тази динамика ще се запази и в следващите 12 месеца България икономически ще бъде възстановена", посочи Борисов. 

Разработва се и пакет от следкризисни програми и проекти, по които бизнесите ще могат да кандидатстват, за да се възстановят. Средствата по тях ще бъдат 900 милиона лева. 

"Продължаваме с нови мерки за следкризисния период, които ще подпомогнат възстановяване на икономиката по линия на производствена ефективност, ресурсна и енергийна ефективност. До края на годината ще бъдат налични три фонда на стойност 900 милиона лева. Дигитализация, модернизация на цялостния бизнес и по линията на зеления преход. По отношение на мерките за ликвидна подкрепа, те ще продължат по начина, по който са структурирани", посочи Борисов. 

Директорът на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев посочи, че приетият закон за индустриалните зони и предвидените 400 милиона лева за развитието на тези индустриални паркове в Плана за възстановяване и устойчивост са добър хоризонт, че разрастването на бизнеса и промишлеността в Пловдив и областта ще продължи. 

Министър Борисов посети Пловдив във връзка с 40-милионна инвестиция в нов завод, където ще се отворят нови 150 работни места. Той връчи и сертификат А на инвеститора. 

Строят нов завод за 40 млн. лв край Пловдив, отварят нови 150 местаСертифицираха инвеститора с Клас А, строят нов път в Индустриална зона Марица

"Това, което успешно правим е в областта на привличане и задържане на работна ръка. Изградихме първия обучителен център в индустриалната зона - проект, който свърза образованието и бизнеса и спомага именно за създаване и задържане на кадри", посочи Панчев. 

По отношение на пандемията и ваксинациите, той допълни, че се обмисля изграждане на Медицински център в индустриалната зона. Така ще може работниците да получават както медицинска помощ, така и да получават при желание ваксини.