Едва ли има пловивчанин, който да не иска да притежава магазин на Главната, но понякога трябва да внимаваш какво си пожелаваш. Магазин за цигари и алкохол на пъпа на Пловдив е на път да се превърне в ябълката на раздора, след като последния му наемател се жалва, че се налага да напусне, въпреки договорът за наем , който е сключил. Обектът е започнал дейността си като такъв през 2018 година, като до 2021 г. негов наемател е фирмата „Викимар”. Наемодател на обекта е „Протеа” .

Междувременно обаче бизнесът е продаден няколко пъти без дори наемодателят да разбере. Към момента дори собственикът на "Протеа" - г-жа Милена Каменова твърди , че не знае кой стопанисва магазинчето. 

„Госпожата  сключва договор с „Викимар” за 3 години, с наем от 500 лв., след което го вдига на 1000 лв. През това време фирмата собственик на съседната сграда, към която е прикрепен магазина, започва дела и пуска жалби срещу него, защото нарушава целостта на тяхната сграда, от което община Пловдив и район „Централен” дават да се разбере,че този обект е незаконен и трябва да бъде премахнат. Изпратени са писма и са предупредени фирма „Протеа” 2000 и „Викимар”. Когато е съобщено това на фирмата, те решават да продадат бизнеса,тоест да преотстъпят правото на ползване на друга фирма,като в договора има клаузата, която го позволява. Това се случва през септември - октомври 2021, когато наемател става фирма „Ангелов груп 78” ЕООД, с МОЛ - Радослав Ангелов”, разказа той.

Той е и последният наемател, когото Каменова познава. Следващият във веригата е г-жа Тодорка Теодосиева, чийто зет Димитър Шенчев, подава настоящата жалба. 

„През 2022 година майката на жената, с която живея на семейни начала поиска да инвестира събрани от нея средства в даден бизнес. Тъй като аз се занимавам с търговия и от години й споделих,че съм видял обява за магазин на топ локация в града и инвестицията е много добра. Решихме през септември същата година да купим бизнеса. Договорихме се със Радослав Ангелов, собственик към тази дата на фирма „Ангелов груп 78” ЕООД. Обектът все още е незаконен и се водят дела, като „Протеа 2000” и госпожа Каменова много добре знаят и обжалват решения на съд, община и други с цел печелене на време.”, обясни той.

Разбрали се за сумата от 30 000 лв. „Ангелов груп” да прехвърли бизнеса си.Това се е случило началото на октомври 2022 година.

„Няколко пъти го помолих да ни срещне с наемодателя, за да подпишем нов договор. Той отговаряше, че това били възрастни хора от София, които трудно биха дошли. Каза ми да плащам сметките и наема редовно на посочената банкова сметка. Започнахме дейност, но тъй като много се усъмних в това, че нямаме връзка с наемодателя, реших да намеря собствениците по мой начин. Така се свързах с госпожа Каменова. Представих се кой съм, коя фирма сме и я запознах със ситуацията. Тя много се ядоса, че не е уведомена за промяната на наемателя и заплаши да ни изгони, да ни вдигне наема двойно и прочие. Аз категорично отказах. Каменова заяви, че според нея, сме измамени от Радослав Ангелов. Това беше последния ни контакт. Плащахме си задълженията и работехме. Така, до началото на февруари тази година, когато моят адвокат ми се обади да ми каже, че магазинът предстои да бъде бутнат в най-скоро време. Общо взето имах около седмица да предам обекта. Научих от адвокатката на отсрещната страна,че след 7 години съдене,оспорване и тъй нататък,най - накрая съда е определил в крайна инстанция и е издал заповед за доброволно изпълнение по събаряне на обекта”, разказа той.

Репортер на медията ни се свърза с Милена Каменова, която категорично отрече да има общо със схемата за прехвърляне на наеми. 

„Взех помещението под наем, то е собственост на г-жа Анева. Аптеката ми се помещаваше там близо 18 години. Законовите ни отношения са напълно изрядни. Преди да стане аптека, обектът претърпя редица проверки, ако е бил незаконен кой щеше да ми издаде лиценз? След като преместих аптеката в седната сграда, реших да отдам помещението под наем на фирма, в частност „Ангелов груп” ЕООД. Тази фирма смени 4 наемателя, под претекст, че бизнесът е продаден и сменя собственици. Те дори не намериха за нужно да ме информират за това. Фактури за наем и т.н. съм получавала само от „Ангелов груп” ЕООД”, заяви тя.

В последствие, собствениците на имота й изпращат едномесечно предизвестие, с което съобщават, че от 04.01.2023 г. помещението трябва да бъде изпразнено. Съответно, тя го препраща на наемателите. Тя представи фактури, договори и двете предизвестия на репортер на TrafficNews.

„Аз не съм собственик на имота, аз имам договор за наем. Какво ще решат собствениците да се случи с мястото не зависи от мен. Не е моя вината, че човекът е излъган при покупката на този бизнес от трета страна. В договорните отношения всичко е изрядно. В момента той очаква от мен да го обезщетя за нещо, за което аз нямам вина. Трябвало е, когато дава пари за бизнес да се запознае подробно с условията, които се предлагат, а те отново подчертавам не зависят от мен. Единствената ми връзка с имота е договора ми за наем със собствениците и с „Ангелов груп” ЕООД. Аз продължавам да получавам фактури за наем от тях, а не от въпросния нов собственик”, заяви тя.

Жената допълни, че след прекратяването на договора за наем е получавала заплахи, включващи проверки от НАП, телевизии и прочие.

„Ако сградата и обектът под нея не са законни, няма кой да ни остави там толкова много години. Това все пак е идеален център. Още когато новият собственик се свърза с мен го предупредих, че купува бизнес, който е обвързан с договор, гласящ, че след 1 година помещението ще бъде затворено”, обясни тя.

Потърсихме за коментар и кмета на район „Централен” Георги Стаменов. Той заяви, че това е сграда от 50-те години, за която с години се водят дела.

„От двете съседни сгради са се съдили с години, за да се разбере към кой имот спада. Оказва се, че спада към този на ъгъла, под който се помещава аптека към днешна дата. Тя не е незаконна. Има подавани жалби за незаконно строителство, за които съдът се е произнесъл, че има поставена незаконно бетонна плоча. Сградата е с дървена конструкция и тази плоча е поставена без проект и т.н. Сега тя трябва да се премахне от собствениците и ако те искат да бъде поставена нова, да го направят по законов ред. Иначе всичко със сградата е наред, няма да бъде съборена”, заяви той.