Грипът започва рязко за едно денонощие, но продължава минимум 7 дни. Това каза пред TrafficNews д-р Недка Стайкова- Стоянова- общопрактикуващ лекар.

"Има пациенти, които ми се обаждат. Някои от тях все още не са успели да дойдат до кабинета поради тази отпадналост и невъзможност да станат от леглото", добавя д-р Стайкова.

По думите й при поставена противогрипна ваксина боледуването е по-леко и по-кратко, а съветите, които лекарят даде, за да се предпазим от разболяване са:

"Навреме да се обаждат на личния си лекар. Поне на втория ден. Не на последно място маските в обществените заведения, градския транспорт, магазини с много хора и здравни заведения. И да няма смесване на хора, най-вече апелирам към детските центрове."

Силни болки в тялото и висока температура са част от симптомите, които седмокласникът Васи е имал днес. След преглед при лекар, той е бил с потвърден грип А. 

"Започна да ме боли гърлото, да ме болят мускулите", разказа младежът. 

"Вчера след училище се върна със силно главоболие и болки в мускулите и така видимо много отпаднал, прежълтял. След 23 часа  вдигна висока температура и затовпосетихме лекар", добави майка му Теодора Чукова.

Състоянието на едногодишната  Рая също е подобно, а тестът й е дал положителен резултат на грип тип А. В неделя следобед детето се е събудило с 39 градуса температура, която поддържа и до днес.

"В понеделник и вторник поддържаше температура, като първият ден не се повлияваше от нищо.  Пуснахме кръвни изследвания, за да видим от къде идва тази температура, тъй като гърлото й не е толкова зачервено", разказа нейната майка.

Припомняме, че днес бе обявено въвеждането на противоепидемични мерки с цел ограничаване на разпространението на грипа в Област Пловдив. Това стана ясно след проведеното заседание на Областния оперативен щаб във връзка с противодействие на епидемията. 

Отлагане на профилактичните прегледи за деца и жени. Засилен филтър в детските и учебни заведения с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията. Това бяха и посочените мерки, които влизат в сила от понеделник до 28- ми януари, а ваканция за учениците на този етап няма да има. 

„Броят на отсъстващите ученици не е тревожен, ще продължим да следим тези данни. Мерките ги обявяваме от 22 до 28 януари включително. Тоест за следващата седмица. Заболеваемостта в Пловдив е 206 на 10 000 души население. В началото на седмицата бяха 12%, а сега са стигнали 17% затова и взимаме мерки.  За допълнителни мерки или ограничаване на сегашните ще се говори според динамиката на случаите”, заяви директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева, която представи общата картина на заболеваемостта.

Тя добави ,че 30% от пробите са положителни за грипен вирус тип А.  и очерта подобна картина, като заяви, че ситуацията се следи непрекъснато от служителите им.

Остават критични стойностите в Пазарджик, но за тази област ще се решава другата седмица дали ще бъде обявена грипна епидемия.

Щабът се коригира! Не въвежда грипна епидемия в Пловдив, а само противоепидемични меркиСрокът остава същия