Латино песен, звучаща в известен ресторант в Пловдив, изигра лоша шега на управата на обекта. Заведението отнесе 2 бона акт след проверка от Министерството на културата.

Ресторант „Сомбреро” е бил посетен от агенти на ведомството, като проверката е била свързана с изпъление на разпоредбата касаеща защитата на авторското право. По време на акцията в заведението е звучал известен латино хит – „Love with a quality”. След легитимация, служителите на Министерството на културата пискали договорът на ресторанта с дружество, което представлява правата за излъчване на музикални произведения у нас. Оказало се, че въпросната песен се предоставя за ползване от компанията „Музикаутор“, която няма договор с ресторант „Сомбреро”. Заведението има договор с „Акорд Мюзик Нет“. Последните обаче нямат права над въпросната песен „Love with a quality”.

За тези обстоятелства от Министерството са изискали от двете дружества справки за авторите на песента, правата които са делегирани на българските дружества, както и взаимоотношенията на фирмите с тази, стопанисваща заведението.

Грешка на самото заведение е била, че музиката в обекта не се излъчва от специализирания сайт на „Акорд Мюзик Нет“, а песните са свалени на флашка.

Така ресторантът се сдобил с акт, а след законовия период и с наказателно постановление. Фирмата била глобена с 2000 лева. Мениджърите веднага отнесли казуса до компетенцията на Районен съд. В жалбата си за отмяна на санкцията, те вписали, че наказателното постановление е незаконно съобразно.

Не на такова мнение обаче се оказа съда. След заседание в Районен съд, магистратите потвърдиха глобата и дори наказаха фирмата, стопанисваща ресторанта, да заплати разходите по делото.