На 15 септември около 17:00 часа,  зам.-кметът на район „Източен”  Ерол Садъков шофира в район „Тракия”, когато забелязва в огледалото за обратно виждане автомобил „Тойота Авенсис”, който се движи плътно зад него. След няколко завоя колата продължава да е зад него. Садъков  отбива встрани , за да говори по телефона, а мистериозната кола спира на метри от него. След минута той потегля, а преследвачът му отново се залепя за него.

„Няколко пъти намалявах или увеличавах скоростта,  сменях лентите, но колата повтаряше изцяло моите движения” разказа Садъков пред TrafficNews. Садъков спира на „Гладстон”, за да купи нещо, а автомобилът спира зад неговата кола. След това отива на Главната, където непознатите продължават да го следват – този път пеш. Два часа по-късно  той вече е убеден, че не става дума за съвпадение и тръгва към дома си. Спира пред входа, където го чака брат му.   Зам.-кметът слиза и вижда, че от другата кола излиза мъж , който върви на няколко метра след него.

„Позвъних на 112 и им обясних ситуацията. Казах им, че кола с непознати мъже ме преследва и се притеснявам  Свързаха ме с Пето РУ. След малко от там ми върнаха обаждане и ми казаха, че не могат да изпратят веднага патрул, тъй като има „тежкък случай”. разказа Садъков.  Междувременно той се приближава до автомобила на преследвачите и насочва към тях камерата на телефона си. „В колата имаше двама мъже – единият на възраст 45, другият около 35- годишен. Попитах ги мога ли да им помогна с нещо, тъй като повече от два часа карат след мен. Те се ядосаха, че ги снимам и ми заявиха, че нещо съм се объркал” . Предупредих ги, че съм се обадил на 112 и като дойде полиция ще установим кой се е объркал”  твърди  зам.-кметът.  

Тойотата потегля,  а по-късно пристига патрулът. Садъков отива в районното, където подава жалба, в която описва тревожната случка.

Снимките от телефона му показват ясно лицата на мъжете. След кратко проучване става ясно, че двамата са служители на Пето районно – същото, в което Садъков е пуснал жалба. Заснетите, Тодор Мицев и Стоян Атанасов,  са цивилни, движат се с необозначена кола,  не се легитимират , а когато са разкрити – бягат панически.

От тук следват логичните въпроси, а именно:

  • Защо двама полицейски служители следят представител на изпълнителната власт?
  • По чия заповед е бил следен Ерол Садъков и регламентирани ли са действията на въпросните полицаи?
  • Извършил ли е Садъков нарушение или криминално престъпление, което да предполага срещу него да бъдат предприети подобни действия?
  • Уведомена ли е прокуратурата и има ли санкция на съда за предприетите действия?
  • Има ли одобрен план за следене на Садъков и ако такъв съществува, от кого е разписан?
  • Защо следенето се извършва с частен автомобил? Кой, как и под каква форма плаща за използването му?
  • Има ли регистрирано тежко произшествие на територията на Пето РПУ в часовата зона, в която Садъков е подал сигнал, че е следен и е потърсил помощ от полицията.
  • В случай, че следенето на Садъков не е регламентирано, какво нарушение са извършили полицейските служители и какви санкции предвижда законът?
  • Има ли образувана проверка във връзка с жалбата, подадена от Садъков?

В петък TrafficNews изпрати същите въпроси до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, директора на ОД МВР- Пловдив ст. комисар Димитър Балев, до ръководителите на Апелативна и Окръжна прокуратура – Пловдив.

„Не сме информирани за такъв казус, но след получаване на писмото с въпросите, Окръжна прокуратура се самосезира. Разпоредена е проверка за евентуално извършване на длъжностно престъпление и нерегламентирано използване на СРС-та” , коментира за TrafficNews зам.-окръжният прокурор Галина Андреева.

Отговори от министерството на този етап не сме получили.

Ерол Садъков е категоричен, че няма причина да бъде следен , нито е потърсен за обяснение или разпит след като е подал въпросната жалба в Пето районно.

За да бъдат законни подобни действия, те трябва да бъдат съпътствани от сериозни доказателства, както и от необходимите съдебни разпореждания и планове за работа на терен. Дали такива съществуват , предстои да разберем. Ако обаче такива няма, а проследяването е /само/инициатива на някой полицейски началник, който се опитва да се хареса на новото ръководство на министерството ,  вече влизаме в полето на Наказателния кодекс.

Предвид и замесените в скандала, не е изключено проследяването да е повлияно от фактори, извън МВР. Преди няколко години Тодор Мицев бе наказан за изнасяне на вътрешна информация от масивите на МВР в полза на трето лице. Той е засечен, да прави справка за автомобили на лица , заподозрени в кражба на 9 тона олово от КЦМ. Въпросният полицейски служител обаче не работи по въпросната кражба. Тя обаче освен от полицията, се разследва и от частна консултантска компания , свързана със съветника на президента Пламен Узунов.  Назначена е вътрешна проверка, а комисията установява, че има извършени серия нарушения от Мицев. Служителят е наказан дисциплинарно, но след няколко месеца Пламен Узунов заема поста вътрешен министър и отменя наказанието.

Разпитът на двамата служители  трябва да хвърли светлина върху „спецоперацията”  на Пето районно. 

Как реагираха цивилните полицаи, при опита на Ерол Садъков да документира следенето можете да видите в продължението на материала.