„Няма никакво значение дали площадът ще е готов на 12 януари, или 12 юни. Спокойни сме,  този площад ще бъде поне за следващите 50 години”, заяви кметът Иван Тотев по повод дейностите по площад „Централен”. В момента от Общината чакат зелена светлина  от НИНКН за строителното разрешение , след като са внесли техническото задание.

Фронт за работа обаче има върху частта, която е над подлеза на „Гладстон”. Там е предимно със земелрок настилка и скоро ще започне да се полага, тъй като тази част е с разрешение за строеж по подлеза. Очаква се и гранитът, който ще е от Македония и Босна и Херцеговина.  

По думите на кмета се очаква януари и февруари температурите да са положителни и да може да се работи върху площада. С откриването на туристическия сезон се очаква и основната част на площада да е готова, а да продължи да се работи по археологията.

В работата ще се включат и Форума от Юг и Изток. До лятото трябва да има яснота и съдбата на частното парче земя срещу от северната страна на Пощата. Утре съветниците ще решат дали да платят исканата сума. Припомняме, че 29-ма от тях искат 600 000 лева, а петима са предявили допълнителни претенции в размер на 300 000 лева пропуснати ползи.

Реститутите на парчето от пл. „Централен” искат между 600 хил. и 900 хил. леваОбщинарите определят цената на площта от 286 кв.м., склонни са да платят 171 хил. лева

В центъра на площада ще бъде поставена и капсула на времето, която ще отвори бъдещото поколение пловдивчани, а освен това ще бъде взето и решение къде да бъде преместен фонтана известен като „Стружката”.

Съветниците решиха: бетонни плочки и гранит на пл. “Централен“Този вариант за покритие ще оскъпи проекта с 4,7 млн. лева