Министерството на културата изрази  положително становище към инвестиционния проект на община „Родопи” за консервация и реставрация на църквата „Свети Атанасий” в село Бойково. 

Това съобщи кметът на общината Павел Михайлов след среща със заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов и специално му благодари за помощта.

Църквата "Свети Атанаий" в село Бойково е построена през 1835-1838 година. Тя е една от най-ранните в Тъмръшката нихия и много по-ранна от всички пловдивски църкви. Издигната е на една от най-високите точки на селото. Обектът е деклариран като художествен паметник на културата. 

Още в началото на 2019 година тогавашният свещеник Димитър Димитров информира за пукнатини в сградата на храма и заявява искането си за съставяне на комисия, която да установи факстическото състояние  и възможностите за ремонт на църквата.

След съгласувателните процедури от страна на Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата, общината следва да издаде строително разрешение и дейностите да започнат. 

„Изключително съм благодарен на Министерството на културата в лицето на заместник-министър Славов. Вярваме, че работата по реконструкция и съхраняване в максимално автентичния вид на тази културна ценност за нашата община, каквато е храмът в Бойково, ще продължи в същия конструктивен дух и комуникация между отделните институции”, каза след срещата кметът Павел Михайлов.

Той подчерта, че в процес на съгласуване е процедурата за друг важен културен обект за общината – църквата „Св.Св. Конастин и Елена” в село Първенец. Проектът е за реконструкция, рестварация и консервация. Храмът „Св. Св. Константин и Елена” е в плачевно състояние.  Дървената покривна конструкция е прогнила и има опасност да се срути всеки момент. Опасни са и подпорните колони, които също на места са разрушени. Мястото не е безопасно за хората, затова от  7 години храмът стои заключен за миряните. До момента не е направен никакъв ремонт и положението само се влошава. Затова се търси помощ от държавата.

Община „Родопи” е изпратила писмо до ведомството и за подпомагане с финансови средства за ремонт на читалищни сгради, които са на територията на населените места.