Кметът на Пловдив Костадин Димитров и областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев обещаха подкрепа за Фонда за развитие на летище Пловдив и разкриването на нови линии до аеропорта. Това стана по време на официалната церемония по посрещане на първия полет по новата авиолиния от Манчестър до Пловдив.
 
„Адмирираме усилията и помагаме с каквото можем“, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров, чиято племеница кацна на летището преди церемонията.

Той се ангажира да внесе предложение до Общински съвет-Пловдив, с което да се вземе решение Пловдив да внесе вноската си като член на Фонда за развитие на летище Пловдив, за да подкрепи усилията за разкриването на нови авиолинии.
Всяка община плаща по 1 лев на година на жител, а сумата се използва за подкрепа при разкриването на нови линии.
Областният управител Илия Зюмбилев също обеща подкрепа за летището от страна на държавата. 
 
„Водят се разговори и се надявам да се включат повече общини. Това е особено важно за туризма в региона. Ще направим и една среща с общините и Фонда в областна управа още след Нова година“, обеща Зюмбилев.
 
“Самолетът от Манчестър кацна на 90% пълен капацитет и с толкова излетя в обратна посока. Практиката показва, че когато един полет започне по този начин, върви така до края. За справка така започна първият полет до Лондон преди 10 години и днес две авиокомпании изпълняват полети от там до Пловдив редовно“, заяви председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов.
 
Той припомни, че за откриване на нови авиолинии са необходими стимули и облекчения за авиокомпаниите и каза, че последната година единствено общините Чепеларе и Хисаря са платили своите вноски във Фонда.
 
Въпреки това обаче интерес към присъединяването на още общини в него има и се очаква в следващите месеци той да се разрасне официално.
 
Още вижте във видеото:
 

Капацитетът на летището е 1 милион пътници. До момента има 230 хиляди пътници за последната година и се работи в насока се увеличи.
 

Днес пристигнаха първите пътници с полет от Манчестър до Пловдив. Всички 175 пасажери от Великобритания бяха посрещнати с официална церемония.  

Този месец започва и зимната чартърна програма с полети от Белфаст, Анталия и Измир, които ще превозват туристи за българските зимни курорти.

Броят на полетите за последната една година е чувствително увеличен, като в момента Фондът за развитие на летище Пловдив преговаря за разкриване на нови линии до градове в Германия и атрактивни дестинации до Италия и Испания.


На церемонията присъстваха областният управител Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров и кметовете на Чепеларе Боран Хаджиев, Кричим Атанас Калчев и Смолян Николай Мелемов и изпълнителният директор на летище Пловдив Красимир Пешев с неговия екип.
 
С полета от Манчестър пристигнаха много българи за празниците и туристи, които ще посетят зимните ни курорти.
Бен е от Манчестър и заради новата авиолиния е решил да посети Пампорово.
“Сега кацаме и аз съм за първи път тук с приятели. Надяваме се да има сняг в планината и да караме ски. Затова сме тук.”, разказа туристът от Манчестър.