Кметът Димитър Иванов с предложение до ОбС за отпускане на парична помощ за талантлива 14-годишна тенисистка

14-годишната Ивона Савекова от Националния отбор по тенис гостува на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов. Момичето, което е от с. Радиново, показа на градоначалника купите и призовете, спечелени през последните няколко години.

Той пък й разказа как преди време, когато е тренирал лека атлетика, е станал шампион на дълъг скок в ученическа спартакиада, като постижението му е 7,40 м.

„Гордея се с талантливите спортисти на община „Марица“, сред които си и ти. Ние имаме немалко шампиони в колективния и в индивидуалния спорт. Спортът възпитава дисциплинираност и отговорност и съм убеден, че в бъдеще ще ти помогне във всички области на живота. Желая ти здраве и един ден да ни зарадваш със световна титла“, обърна се Димитър Иванов към младата тенисистка.

На следващата сесия на Общински съвет „Марица“ той ще внесе предложение да бъде отпусната еднократна помощ от 1000 лв. за даровитата спортистка и се надява, че то ще бъде подкрепено от съветниците.

Ивона започва да играе тенис от 6-годишна, като първата й тренировка е подарък за рождения й ден на 27-ми ноември 2007 г. В първите два клуба отказват да я вземат заради ниския й ръст и малките килограми – тогава е висока, колкото мрежата на тенис корта. Млад треньор обаче се съгласява да я запише в клуба си и още с първите няколко успешни удара, тя се запалва по тениса.

От тогава до сега ученичката в Спортно училище „Васил Левски“ не е спирала да побеждава, като част от спечелените състезания са през 2019 и 2021 г. , когато е в Националния отбор на България по тенис.

Сред тях са две втори места - на Световно отборно първенство в Чехия и на Европейското първенство в Италия. Тя се класира на второ място и на Открито държавно лично първенство по тенис в Бургас, а миналата година стига до полуфинал в международния турнир от първа категория, отново в Бургас.

Ивона е спортист на тенис клуб Локомотив Пловдив, а неин треньор е Дора Рангелова. Прави двуразови тренировки, независимо дали е на училище или във ваканция. Когато има учебни часове тренира 3 часа сутрин и час и половина след обяд, а през ваканциите – по два часа сутрин и следобед.

На срещата присъстваха зам.-кметът на община „Марица“ Николай Стаматов и дядото на момичето Янко Янков.