Ваксината на китайската компания „Синовак“ е ефективна в 83,5% от случаите, сочат данните от трета фаза на клиничните изпитвания, проведена в Турция. Първоначалната оценка беше за 91,25%.

Последните данни са базирани на 41 инфекции сред участниците в изпитването, 32 от които са получили плацебо.

Оценката също така се формира и на базата на поне един симптом за коронавирус и позитивен тест за болестта поне 14 дни след поставянето на втората доза.

Въпреки това учените са категорични, че ваксината предпазва от хоспитализация и тежко протичане на болестта в 100% от случаите. По време на клиничното изпитване едва шестима души са били хоспитализирани, като всички са били част от плацебо групата, предаде Reuters.

„Тъй като няма нито един важен страничен ефект и това, че ваксината се поставя масово в страната ни, ни позволява да кажем, че тя е безопасна“, заяви Серхат Унал, член на правителствената научна организация, провела проучванията.

Първоначално Турция обяви значително по-висока ефективност. Ваксината с търговско име „КоронаВак“ показва различни резултати в различни части по света и беше подложена на критики от научния свят.

Последните резултати са базирани на 10 216 души, 6648 от които са получили ваксината в средата на септември. От тях мъжете са 58% на възраст между 18 и 59 години.

Ваксината е приложена в две дози с интервал от 14 дни.

До момента от китайската ваксина са поставени 9,32 млн. дози в съседна Турция. Повече от 2 млн. души са имунизирани и с двете дози.