Казусът с готвеното увеличаване на капитала на „Пълдин Туринвест“ АД чрез апорт на притежаваните от Община Варна акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ стигна и до пловдивския Общински съвет.

Утре общинарите ще вземат решение за упълномощаването на представителя на Общината Ясен Михайлов в общото събрание на акционерите  на „Пълдин Туринвест“ АД да гласува „против” всички предложения в извънредното общо събрание. Проекта за решение  гласи, че капиталът на дружеството се вдига с 16 314 000 млн. акции и става 194 299 299 лева.  Самите акции са собственост на Община Варна в „Международен панаир Пловдив“.

Преди близо две седмици предложението трябваше да се гласува в местния парламент във Варна, но след скандала, то излезе от дневния ред.

Тогава председателят на местния парламент в морската столица Тодор Балабанов предложи точката да отпадне от дневния ред с мотива, че е получено писмо от Министерство на икономиката, според което, ако се вземе решение за прехвърляне, биха се нарушили разпоредбите на Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК).

В писмото на министъра се посочва, че прехвърлянето на акции, собственост на общината, на физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала, каквото е „Пълдин Туринвест“ АД, гр. Пловдив, законодателят е дефинирал като приватизация.

Според министерството „вземането на решение от Общинския съвет – Варна за разпореждане, чрез апортна вноска, с притежаваните от общината акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“  АД ще има прехвърлителен ефект по отношение на акциите и би могло да се приеме по своята правна характеристика като дисимулирано приватизиране на акциите от капитала „Международен панаир Пловдив“ АД“.

„При гласуване на включената в дневния ред точка, касаеща акциите на Община Варна в „Международен панаир Пловдив“ АД, гр. Пловдив, ще се създадат предпоставки за заобикаляне на закона и допускане нарушение на установения ред за извършване на приватизационна сделка“, се казва още в писмото.

Към настоящия момент капиталът на „Международен панаир Пловдив“ АД е разпределен между „Пълдин Туринвест“ АД (50,36%), Община Варна (29%), държавата чрез министъра на икономиката (20,63%) и други акционери (0,01%).

Извънредното заседание на „Пълдин Туринвест“ АД е насрочено за 16 ноември, а при липса на кворум 2 декември. При отказа на Община Варна да гласува решението, вероятно самото събрание ще бъде отменено. Въпреки това Общинският съвет в Пловдив е заложил в дневния ред позицията на представителя в общото събрание на дружеството, контролирано от Георги Гергов.