Възможно ли е да бъде преотстъпена дарена за един човек кръв на друг? С този въпрос се обърна читателка на TrafficNews, която се е сблъскала с неяснотата какво се случва ако дарим кръв за човек в нужда, а той по стечение на обстоятелствата умира.

"Сблъсках с абсурдността в нашия град, искаше ми се да дарим кръвта на някой, който се нуждае без близките да се притесняват дали ще намерят или не. За съжаление не може, няма и кой да ти каже какво се случва с въпросната кръв, ясно е, че е препратена предполагам към здравното заведение, предполагам, че в един момент ще я прелеят на някой нуждаещ се. Но ще търсят от близките му да се възстанови. Наши близки приятели дариха в кръвния център в Пловдив. Близкият ни почина, кръвта остана така, бележките са в нас.

От бележките сме осведомени, че не се предостъпват и важат 2 месеца. Реших да се свържа с кръвния център за легална процедура, след като човекът, за когото са е починал какво следва от тук насетне. При положение, че кръвта е налична някъде, бележките са в нас служителят, с когото се свързах ми отговори, че дарените банки не могат да се предостъпят, защото били за конкретен човек и болница, попитах, че не е проблем да потърсим нуждаещ се в същото здравно заведение, отговорът беше: не може. Попитах в такава ситуация какво се случва с кръвта и къде отива", разказва читателката ни.  

TrafficNews потърси за коментар директора на Центъра за трансфузионна хематология в Пловдив д-р Соня Джевизова. Тя бе категорична, че в подобни случаи близките на пациентите, които са инициирали набирането на кръв не трябва да се безпокоят. Всеки взет материал се използва по предназначение, за да помогне на друг пациент. "Нямаме практиката след кръводаряване кръвните продукти да ги съхраняваме някъде и те да останат неизползвани. Те се разпределят към съответните лечебни заведения, които изпитват нужда от съответните количества. Самата кръв има срок на годност, с която ние се съобразяваме, а дефицитът за нея е един непрекъснат процес", подчерта д-р Джевизова.