Ядосан посетител на магазин за дрехи в пловдивски мол се свърза с екипа на TrafficNews, за да сигнализира за некоректно обявяване на намалени цени на връх Черен петък.

Пловдивчанинът разказва за според него фалшиво намаление, на което се е натъкнал в магазин за мода Sinsay. Той споделя, че е забелязал поне 15 различни артикула, зад които подозира спекула с цените. Господинът твърди, че върху редовните хартиени етикети на стоките има залепена друга цена, скриваща стойността ѝ в български лева.

Снимков материал, изпратен ни от пловдивчанинът, сочи, че над щанда с дрехи има надпис за 20% намаление от редовната им цена. Той споделя, че не за първи път става свидетел на опити за спекулация от подобен порядък, затова решава да отлепи добавената цена на стоката, за да провери какво се крие отдолу.

Коригирана цена на връхно яке е 74,90 лв., с след отлепяне отдолу се показва 64,90лв.

„Разлепих 2 етикета, но единият беше здраво залепнал и не можа да се покаже цената, защото се скъса. Следващата, която успях да отлепя, е тази, която ви пратих. Всички стоки, които погледнах, имаха етикети, залепени точно върху българската стойност”, казва потребителят.

Екип на TrafficNews потърси представител на магазин Sinsay в мола. Ето какво е тяхното становище по темата:

Управител на магазина обясни, че етикетът на артикула е с залепена коригираща цена, защото се случват грешки, когато стоките се внасят от чужбина. Марката е с полски произход и често се случва да има неточност при конвертирането на сумите, добави той. Но в системата на магазина цената на стоката е обявена като 74,90лв, макар че на етикета е изписано друго. По тази причина служителите залепят бележки. Представителят на магазина твърди, че това е често срещан проблем, а не е опит за спекулация в деня на Черен петък.  

Той добави още, че на гърба на сниманата от пловдивчанина табела, има обявена цена 74,90лв., от които, изрично е посочено, ще се начисли отстъпката от 20%, когато потребителят плаща на касата.

От екипа на магазина уверяват, че не става дума за измама.

От TrafficNews направихме опит да конвертираме изложената стойност на продукта от различните валути в български лева.  Полската цена обаче не се вижда на получените снимки.

899 чешки крони = 67,20 лв.
2499 рубли = 53,85 лв.
999 украинската гривни = 57,70лв.
35,99 евро = 70,25 лв.

Нашата справка показа, че при обръщане на чужди валути в левове, разликите са повече от очевидни. Впечатление правят тотално разнородните стойностите, обявени за държавите. Изглежда всички пазари обявяват свои цени, а стойността им не се приравнява.