С три вида електроспестяващи LED лампи ще бъдат озарени два квартала на Пловдив. Новото осветление ще зарадва живущите в районите „Централен“ и „Южен“. Разходите за електроенергия там трябва да паднат с около 30% показват разчети на Община Пловдив. 

Първата LED  улична лампа стана факт днес на ул. „Георги Кондолов“. В проекта, чийто изпълнител е консорциум между фирмите „Филкаб“ АД и „Инженеринг“ ЕАД, е включена подмяната на 1900 лампи в града.

Поръчката е на стойност близо 1 милион, а в цената се включва изграждане на два фотоволтаични централи. Финансирането е безвъзмездно и е осигурено от Норвежкия фонд.  

„Това е правилният път – виждате колко се вдигна цената на електричеството. Община Пловдив трябва да следва тази посока, да бъде колкото се може по-независими от ЕВН - това е бъдещето“, посочи кметът Здравко Димитров.

Целта на проекта е да се подобри енергийната ефективност и да се намалят разходите за електроенергия. Някои табла и кабели ще бъдат подменени от Община Пловдив.  

В район „Южен“ модерно осветление ще се постави на около 40 учили в триъгълника, заключен между бул. „Македония“, „Никола Вапцаров и „Академик Петър Динеков“, посочи районният кмет Костадин Язов.

Карето, което ще светне с LED лампи в „Централен“, е заключено между булевардите „Марица-Юг“, „Руски“, „Христо Ботев“ и „Копривщица“. Основно новите осветителни тела ще бъдат поставени във вътрешно квартални улици.

„Надяваме се, че с помощта на тази програма междублоковите пространства ще светнат, така както трябва, и ще постигнем енергийна ефективност“, посочи районният кмет Георги Стаменов.

Двете фотоволтаични централи ще бъдат изградени върху сградите на СУ „Св. Кирил Философ“ и върху ДГ „Зора“. Събраната електроенергия ще се използва за захранване на прилежащи паркове и улици, като там осветлението реално ще излиза безплатно.

„1900 LED лампи са производство на унгарската фирма „Тунгсрам“. Те са съобразени с най-новите изисквания на европейското законодателство. Осигуряват висока ефективност и имат гаранция от 10 години. Предварителните сметки показваха, че срокът за изплащане на тази инвестиция е около 4 години, но при новите цени на тока се очаква изплащане за около 3 години“, посочи Александър Приходков, член на Съвета на директорите на „Филкаб“.

Приходков допълни, че в проекта е включена подмяна на 95 улични табла, както и изграждане на система за управление и мониторинг на осветлението, ще има и защита от кражби на ток.

Новост за пловдивчани е, че лампите ще могат да се димират.

„В малките часове на нощта, когато не е необходима висока осветеност, тя ще се намаля. Това има голям ефект както за хората, които живеят на улиците, тъй като няма да им пречат на съня, така и за животни и птици. Затова казвам, че са изключително екологично съобразени“, посочи още Приходков.

Ръководителят на проекта Стоян Ковачев пък заяви, че има изисквания за мощността на осветителните тела, както и за вида. До момента в Пловдив има много тела тип „перла“, т.е. светещи навсякъде, а не насочени надолу. Това ще бъде избегнато, за да се осигури комфорт на живущите. Според фирмата-изпълнител разходите за електроенергия за осветителните тела, които ще бъдат подменение, ще паднат 3 пъти.