Издръжката на Община Пловдив се вдига с всеки изминал ден, като разходите за администрацията и бюджетните структури се е увеличила с 30%. Това заяви зам.-кметът по финанси Величко Родопски.

Очаква се това да се усети особено ясно в Бюджет 2022, където парите за администрация, детски градини и ясли да се вдигнат драстично.

„Всичко поскъпва – ток, газ, енергия, храни…  Общо около 30% сме нагоре, а през зимните месеци ще се усети още повече. Това означава, че капиталовите разходи няма да може да се увеличат и ще бъдат около 40 млн. лева”,  каза Родопски.

Днес Общинският съвет гласува списък съобекти за 180 млн. лева, като към тях бяха вкарани и стадиони за около 50 млн. лева. С този списък Община Пловдив през 2022 година може да търси финансиране от държавата.

Трябват 180 млн. лева за приоритетните обекти на Пловдив – нови улици, мостове и училищаГласуват бюджетната прогноза на Пловдив за следващите 3 години

Въпреки това засега данъците не се предвиждат да се вдигат и то до края на мандата, както бе записано в бюджетната прогноза. Различни такси, които не са задължителни, обаче днес бяха увеличени.

Най-голямото поскъпване е за талони за домуване на МПС, което скча със 150% на година – и от 60 лева става 150 лева. Според Родопски тази сума не е толкова значителна, като на месец се получава по 12 лева на ден.

Гласуват вдигането на талоните за домуващи в Синя зона в Пловдив между 50% и 150%Намаляват от 750 лева на 300 лева данъкът за таксиметров превоз