Семейството на осъдената за поръчителството на 6 убийства - Иванка Ройдова спечели гражданския иск срещу нея на първа инстанция, научи репортер на TraffiNews.

Въпреки, че по време на наказателното дело, роднините, които бяха конституирани като частни обвинители, не предявиха финансови претенции и заявиха, че ги интересува единствено да възтържествува справедливостта, те заведоха граждански иск в Районен съд за обезщетение.

В исковата си молба братът на Иванка - Георги Ройдов и наследниците му - Гергана Калестрова, Мария Калестрова, Момчил Калестров и Светлин Калестров са посочили, ще са претърпели редица неимуществени вреди, за който са предявили претенции в размер на 65 хиляди лева. 

Фамилията е поискала обезпечение на иска си под формата на имот. Те са претендирали за къщата на Иванка, която се намира непосредствено до тази на брат й – Георги в Браниполе.

Братът на Иванка Ройдова заведе дело срещу нея, иска къщата йВ Районен съд бе разгледан гражданския иск, не допуснаха журналисти заради "дискомфорт у ищците"

Припомняме, че 68-годишната жена  бе арестувана на 23 март 2016 година, след като бяха огласени ужасяващи детайли по готвено  покушение срещу роднините й, заради наследство от четири и половина милиона долара.

Въпреки, че тя категорична отрича да е поръчала убийствата на шестима от родствениците си, Ройдова е призната за виновна в "извършването на престъпление по чл. 142, ал. 5 от НК за това, че през периода от 14 март 2016 г. до 18 март 2016 г. в Бачково, Брани поле,  Белащица и в Пловдив е подбуждала служител под прикритие да отвлече  брат й Стоян Ройдов и за шест отделни престъпления по чл. 117, ал. 2 от НК за това, че  умишлено е склонявала служителя под прикритие да умъртви брат й,  неговите деца, двама от внуците му и зет му. Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел – премахвайки брат си и неговите наследници, тя да получи наследството на починалия си баща си, който живял и работил в САЩ."

Върховен касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд - Пловдив, който я осъди на 3 години ефективно. В момента Ройдова изтърпява наказанието си в затвора в Сливен.  

Окончателно! Иванка Ройдова влиза за 3 години в затвора4 години след ареста й, наследницата на американския милионер е призната за виновна за поръчителство на 6 убийства

На 3 февруари тази година семейството на Ройдова отново влязоха в съдебна зала. Този път за да предявят иск срещу роднината си. Гергана Калестрова, Георги Ройдов и Мария Калестрова поискаха по 15 хиляди лева всеки, а останалите по 10 000 лева. 

Гражданското дело срещу Иванка протече при закрити врата в Районен съд. Причината бе, че  журналист в залата ще "създаде дискомфорт у фамилията".

По време на процеса са били разпитани четирима близки приятели познати на поръчаната фамилия, които са потвърдили думите на Калестрови – били под стрес, страх, дори не са излизали от домовете си сами или без охрана.

Седем месеца по-късно магистратите от Районен съд излязоха с решение. Те уважиха до стотинка всеки един от гражданските искове. Съдът е взел изцяло под внимание показанията на свидетелите, приемайки ги за достоверни.

„ Съответно, съдът приема, че описаните в исковата молба неимуществени вреди са претъпени реално, и – с оглед казаното – са в пряка причинноследствена връзка с  поведението на Иванка Ройдова”, се казва в част от мотивите на Районен съд.

Решението на Районен съд подлежи на обжалване. Медията ни научи, че Ройдова се възползва от правата си и делото вече е в ръцете на Окръжен съд. Нещо повече - казусът влиза в съдебна зала в средата на месеца.