Семейството на осъдената за поръчителството на 6 убийства - Иванка Ройдова, заведе граждански иск срещу нея. Те искат къщата й в Браниполе, като обезщетение за причинените им неимуществени вреди.

Припомняме, че 68-годишната жена  бе арестувана на 23 март 2016 година, след като бяха огласени ужасяващи детайли по готвено  покушение срещу роднините й, заради наследство от четири и половина милиона долара.

Въпреки, че тя категорична отрича да е поръчала убийствата на шестима от родствениците си, Ройдова е призната за виновна в "извършването на престъпление по чл. 142, ал. 5 от НК за това, че през периода от 14 март 2016 г. до 18 март 2016 г. в Бачково, Брани поле,  Белащица и в Пловдив е подбуждала служител под прикритие да отвлече  брат й Стоян Ройдов и за шест отделни престъпления по чл. 117, ал. 2 от НК за това, че  умишлено е склонявала служителя под прикритие да умъртви брат й,  неговите деца, двама от внуците му и зет му. Всички престъпления са извършени от подсъдимата с користна цел – премахвайки брат си и неговите наследници, тя да получи наследството на починалия си баща си, който живял и работил в САЩ."

Върховен касационен съд остави в сила решението на Апелативен съд - Пловдив, който я осъди на 3 години ефективно. В момента Ройдова изтърпява наказанието си в затвора в Сливен. 

Окончателно! Иванка Ройдова влиза за 3 години в затвора4 години след ареста й, наследницата на американския милионер е призната за виновна за поръчителство на 6 убийства

Въпреки, че по време на наказателното дело, роднините, които бяха конституирани като частни обвинители, не предявиха финансови претенции и заявиха, че ги интересува единствено да възтържествува справедливостта, сега те са завели граждански иск в Районен съд за обезщетение. В исковата си молба братът на Иванка - Георги Ройдов и наследниците му - Гергана Калестрова, Мария Калестрова, Момчил Калестров и Светлин Калестров са посочили, ще са претърпели редица неимуществени вреди, за който са предявили претенции в размер на 65 хиляди лева.

Според семейството, Иванка им е нарушила нормалния начин на живот, с действията си е причинила психическа нестабилност, както и промяна на социалния им живот.

Калестрови са посочили още, че заради самия процес по инстанциите са станали обект на недоброжелатели, тъй като постоянно се е говорило за наследените 4 милиона долара.  Така представители на криминалните среди са получили подробности за личния живот, адреси, месторабота и контакти на всички пострадали.

В исковата молба били посочени и сумите, за които „поръчаните роднини” са претендирали. Гергана Калестрова, Георги Ройдов и Мария Калестрова са поискали по 15 хиляди лева всеки, а останалите по 10 000 лева. Фамилията е поискала обезпечение на иска си под формата на имот. Те са претендирали за къщата на Иванка, която се намира непосредствено до тази на брат й – Георги в Браниполе. Освен сградата те са поискали и ½ идеална част от двора, прилежащ към дома на Ройдова.

Днес в Районен съд бе разгледан гражданския иск. В съдебна зала обаче бяха само представителите на двете страни. Делото обаче бе закрито по искане на адвоката на Калестрови – Петър Джолов. Той заяви, че присъствието на журналист в залата ще "създаде дискомфорт у клиентите му" и магистратите уважиха исканията му.

В тази връзка TrafficNews изпрати запитване до председателя на Районния съд Иван Калибацев. 

"Въпросното дело е гражданско и съгласно разпоредбите на чл.136 – 138 ГПК може да бъде разгледано при закрити врати, когато са налице основания за това. Делото е с искове за обезщетение за неимуществени вреди в следствие на престъпления опит за убийство, закана за убийство и др., като по делото могат да се разкрият факти и обстоятелства от личния живот на страните, които не следва да стават публично достояние. Наред с това има и секретни материали, които също се разглеждат в закрито заседание. Предвид на искане на страна по делото, съдията е допуснал закрито съдебно заседание, при което от съдебната зала са били отстранени всички присъстващи, с изключение на страните, свидетелите и вещите лица" е коментарът на председателя.

В случая обаче можем да припомним, че наказателното дело, което касаеше опит за убийство и още няколко обвинения, по време на всички инстанции бе гледано в открити заседания. 

Всъщност по време на съдебните заседания, а и след произнасяне на присъдата, останаха доста неизяснени обстоятелства.

Семейството на Ройдова е пуснало жалба в Страсбург, за да обжалва издадената присъда. 

Роднините на Иванка Ройдова :