Върховният административен съд възстанови на пост уволнената незаконно шефка на Регионалното управление по образование в Пловдив Иванка Киркова.

"Много съм щастлива. Беше ми трудно, чаках дълго, но и аз и адвокатът ми сме удовлетворени от поредната победа", посочи пред репортер на TrafficNews Киркова, която след дълга кариера в РУО-Пловдив беше освободена два пъти от поста в рамките на месеци. 

Припомняме, че тя беше освободена на 5 юли 2021 година след проведен одит, когато бе обвинена за нарушения при сключване на договори с юридически лица. Отстранената шефка на просветата в Пловдив заведе дело срещу МОН и го спечели на всички съдебни инстанции. На 28 април бе възстановена на работа /на база съдебно решение/ и веднага беше освободена от тогавашния министър на образованието, а сега премиер, Николай Денков с мотива, че не притежава необходимите дигитални умения, за да го заема. Още тогава тя заяви, че ще търси отново правата си в съда.

"Все още не съм прочела решението в детайли, но доколкото разбрах, е обърнато специално внимание за незаконосъобразност за едновременно възстановяване на длъжността и освобождаване. Предстои ми да се запозная с конкретните мотиви", посочи Киркова. Решението все още не е публично достъпно в системата на ВАС.

Киркова потвърди пред медията ни, че ще се върне на поста.

"Образованието ми е в сърцето, познавам системата и ако има нужда от мен, бих се върнала", посочи тя. 

Още през лятото на миналата година Административният съд в Пловдив отмени заповедта за второто освобождаване на Киркова като шефката на РУО- Пловдив, ала чак сега има решение и на последна инстанция. Решението на съда е окончателно. 

„Бях решила, че това ще е моят поздрав към всички приятели и съмишленици, които ме подкрепяха през всичките тези 2 години и 2 месеца Поздравявам ви от сърце! Справедливостта бавно, трудно, но сигурно отново се върна при мен! Благодаря на семейството си и на моя адвокат! Обичам ви“, написа Киркова в личния си профил в социалните мрежи, придружено от култовото парче Hallelujah в изпълнение на Бон Джови.

Иванка Киркова се връща начело на просветата в ПловдивАдминистративният съд днес отмени заповедта на министъра на образованието и просветата

Началник на РУО за един ден – възстановиха Иванка Киркова, и й връчиха нова заповед за уволнениеНа 26 април Киркова подава заявление до МОН да бъде възстатовена, считано от 28 април

Иванка Киркова за уволнението: Нормално е да има атаки срещу мен, споровете се решават в съдаТя е категорична, че е действала законно, а договорите са възложени от МОН