Учениците от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ с вълнение отбелязват станалата традиционна за училището Седмица на Земята и книгата.  За старта на кампанията те поканиха представител на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив, пред когото представиха инициативата си, а институцията връчи грамота на училището.

Във фоайето на училището е разположена изложба, подготвена от клуб „Млад изследовател“ и гимназистите със засилен интерес към опазването на околната среда и биоразнобразието. Макети, вази с цветя, ръчно направени торбички и други произведения на изкуството, изработени от рециклирани материали красят най-старото школо в Пловдив.

Тя се допълва от ученически постери, картини и колажи, за които младежите са използвали различни художествени техники, като всеки един от тях носи идеята за ценността на Земята за нас, хората и необходимостта да я уважаваме и опазваме. Проектирана от буден ученик и отпечатана е листовка за ценността на водните ресурси.

„Дръж погледа си, вперен в звездите, а краката – стъпили на Земята“, „Земята е наша отговорност“ са само част от посланията, отправени от талантливите ученици. Те и техните преподаватели не крият вълнението си, когато обясняват своята визия за бъдещето на планетата и предлагат мерки за намаляване на замърсяването и справяне с екологичните проблеми на планетата.

Изложба на стари издания, някои от които могат да се видят само тук, е втората инициатива, организирана в гимназията тази седмица. Тя съвпада със 150-годишнината от основаването на ученическа библиотека от будни родолюбиви ученици от класното епархическо училище и учредяването на ученическото дружество „Напредък“.  В класните стаи на училището са учили видни български общественици, представители на науката, историята и културата като Васил Иванов Кунчев (Левски), Иван Вазов, Пенчо Славейков, Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов, проф. Асен Златаров, Панайот Пипков, Борис Дякович.

Библиотеката на училището е като пещерата на Аладин – всеки един от съхранените над 8 800 тома е съкровище. С гордост я представя дългогодишният библиотекар на училището, г-жа Дона Иванова. Тя е изложила за седмица безценни екземпляри, измежду които са Том I от „Речник на българския език“ на Найден Геров от 1895 година с автограф от автора - труд с историческо значение за българската езиковата култура, както и цялото дванадесетгодишно течение на вестник  „Ученически устрем“ (по-късно списание), излизал в периода 1931 – 1943 година.

Всеки ученик на гимназията тази седмица ще има възможност за разгледа екологичната изложба и художествените реликви на библиотеката.