Санкционираните по закона „Магнитски“ българи се разследват от Интерпол и Европол и активите им са запорирани. На база на разговорите ми с хората в България – мисля, че ще е много трудно за тези хора, които попаднаха под рестрикциите на закона, да извършват международен бизнес. Всичките им активи са запорирани. В САЩ всеки е невинен до доказване на противното, но ако ЦРУ го разследва… ЦРУ никога не губят, те винаги печелят. Затова не виждам начин тези индивиди да успеят да продължат да работят. Сега стои въпросът дали правителството на Съединените щати ще използва тези индивиди, за да окаже натиск и върху други подобни, това все още не го знаем“, това каза световно известния политически експерт и консултант Дан Шомон пред широка аудитория в Пловдивски университет днес.

Шомон, който е известен като гурото за политически кампании на Барак Обама, пристига в града под тепатата заедно с водещия експерт по киберсигурност Орен Елимелих. Двамата са партньори на Катедрата по политически науки и национална сигурност и активно работят със студенти от програмите по политология и национална сигурност.

Тяхната визита в Пловдив днес бе съпътствана от отворена дискусия на тема „Опазване на демокрацията и националната сигурност по време на избори“.

Разбира се, санкциите по закона „Магнитски“ бяха актуална тема, която политическия анализатор дискутира.

"За мен е чест да съм тук в Пловдив. Много американски политици ще посещават страната през следващите 6 месеца и сме много развълнуван за тази възможност. Това е чудесно време да съм в България, защото има много неща, които се случват в международен план. Президентът на САЩ пристига в Европа за първи път, от както е на тази длъжност. Много искам да мога да чуя първата му реплика към господин Путин. Не смятам, че го харесва особено много, но ще видим. Също така това, което се случва в България бих описал така - започва един нов ден. На латински има един израз, който гласи време е да изтрием миналото, но да не го забравяме, а да изтрием проблемите и да вървим напред с нулева корупция. В резултат на срещите си с държавни служители през последните два дни, виждам, че има възможност да се случи това, защото настоящият министър-председател и министърът на икономиката са ангажирани, така че да расте бизнесът в България. Трябва да благодаря на САЩ за закона "Магнитски", който ще гарантира добрите хора да имат възможности и да няма голяма тирания. С нетърпени очаквам да работя с българите, с правителството и със студентите на Пловдивски университет", това посочи Шомон. 

С интересно сравнение за значението на киберсигурността в контекста на дигитализацията положи своя увод Орен Елимелих, който участва активно в разработването на учебни програми по национална сигурност и е консултант на правителството на Израел.

Аз ще говоря за киберсигурността и когато започвам с темата винаги си спомням историята на Кристофър Бернард - един от най-известните специалисти по трансплантация на сърце. Негов близък приятел бил автомонтьор и съответно се грижил и за неговата кола. Един ден му казал – „Ние с теб всъщност правим едно и също нещо - аз поправям колите, а ти хората. Как мен никой не ме знае, а ти си един от най-известните хора в света?“. Бернард веднага му отвърнал каква е разликата между тях - когато автомонтьорът работи двигателят е изключен, докато лекарят работи при включен двигател - когато човекът функционира, живее. „Това е разликата между нас“, заключил Бернард. Защо ви казвам това? При киберсигурността нещата са подобни - трябва да се работи върху важна инфраструктура, докато тя функционира. Киберсигурността засяга нашия живот, националната сигурност, енергетика, транспорт, здравеопазване, целия ни живот. Ако погледнете 20 години назад, нещата бяха различни“, посочи Елимелих.

По думите на експертите най-големият риск за демократичните избори са фалшивите новини и съдържание под всякаква тяхна форма.

FAKE NEWS – „Фейк нюс“ и „Дийп фейк“

Експертите посочиха, че има голямо изследване, направено от САЩ, което изследва основните фактори за влияние върху изборите. Резултатите му показвали, че главно това са кибератаките – фалшиви новини, фалшиви самоличности.

Дан Шомон застъпи теза, че влиянието върху вота на хора е посегателство върху тяхната свобода.

В началото на защитата на нашата свобода е възможността да изберем свободно. Да, възможно е да нападнеш изборите чрез технология, но много по-трудно. Ние имаме един основен инструмент – интернет, който може да влияе на мислите на хората. Ако аз проектирам влияние върху вас мога да повлияя какво ще изберете – негативно или положително. Ако ви кажа, че един човек е лош, това автоматично ще ви насочи към другия кандидат. Тук обаче опираме до използването на фалшиви новини в социалните мрежи. Хората, на които се вярва в интернет, са основен способ за това. От това произтича една огромна отговорност за големите технологични компании – Google, Facebook и прочие, да осигурят нашата свобода. Те имат повече власт, от колкото всички други организации. Имат директен канал“, посочи Шомон.

Елимелих обясни, че в Израел са изисквали регулация на фалшивото съдържание, но регламентът е нещо, което важи за съответна национална държава, а не на световно ниво.

Експертите припомниха, че „Фейсбук“ все повече развива способите си за борба с фалшиво съдържание – публикациите се преглеждат и премахват в случай, че има невярна информация.  Най-често това се случва чрез алгоритми, които анализират съдържанието, а междувременно огромен екип от експерти по сигурност в звено към социалната мрежа се опитват да предотвратят, а и да регулират процеса по публикуване на съдържание с неверни твърдения.

Смятам, че един ден регулациите ще станат факт“, посочи Елимелих.

Много е важно да има автентичност на съдържанието, застъпи тезата и Шомон и припомни за новата тенденция по фалшификация дори на видеа, наречена DEEP FAKE /„Дийп фейк“/.

Работя по една инициатива в САЩ, която включва Adobe, Microsoft  и  други големи технологични компании за борба с „дийп фейк“. Всеки е виждал видеото с Том Круз, но това всъщност не е Том Круз и видеото с Обама, което също не е с Обама, така че има медийни групи и технологични компании, които се стараят да образоват обществеността по въпроси за автентичност на съдържанието“, посочи Шомон.

Той припомни, че след изборите 2016 година в САЩ е била събрана огромна база данни, от която станало ясно откъде идват фалшивите новините и кой ги разпространява.

Много от тях бяха уеб сайтове, разгласяващи грешна информация. Не казвам, че Хилари Клинтън е трябвало да спечели, но определено не се отрази добре на кампанията ѝ. Голяма част от тази информация идваше от чужбина -  тези организации, които са били източник на тях, са били управлявани от извън страната“, посочи още Шомон.

Избори и електронно гласуване

Да, вече се е случвало“, това бе лаконичният отговор на Елимелих на въпрос могат ли да се повлияят от чужда държава резултатите на избори в друга страна.

Според Шамон най-важният елемент за провеждането на демократични избори е обществеността да има достъп, т.е. право и възможност да гласува.

И да няма страх, да се подкрепят хората да изразяват свободно своята воля“, допълни експертът и подчерта, че опитите да попречиш на някой да упражни право на вот е антиконституционно и недопустимо.

Когато преминаваме към технологии, можем да влияем на база данни, на машини, на броене, на транзакции, на всичко – дигиталната трансформация влия категорично на изборите и дори да осигурим абсолютна безопасност, пак може нещо в линията на доставки да се появи например при осигуряване на връзка между компютър и сървъра, като компютърът няма никаква защита“, посочи Елимелих.

Алексей Петров обаче напомни и подчерта, че у нас машините за електронно гласуване не са свързани с интернет и няма опасност от там да може да бъде манипулирана информацията.

Шамон пък изрази мнение, че механизмът за гласуване по пощата в САЩ е дал невероятни резултати и е вдигнал много избирателната активност. Той призова да не вярваме сляпо на Доналд Тръмп, който отправи упреци за този вид гласуване.

„Притесня ме, че хората се обезпокоени от електронното гласуване. Има много повече възможности за измама с хартиени бюлетини или с манипулация на стари машини. Виждали сме манипулация при по-старите технологии – беше много лесно да се манипулират, сега е много по-трудно“, посочи Шамон.

Той допълни  поясни, че е не е запознат с доставчика и точния вид на машините за гласуване, но каза, че с удоволствие би проучил въпроса.

Всяка машина може да бъде манипулирана. Затова трябва да бъде проверена и валидирана. Аз вярвам в проверката, защото ако искам да разчитам на нея, няма да направя един тест, а поредица от проверки на всяко ниво, тестове за пробив, за легитимност, за автентичност, за всичко. Този подход е най-обективен и ефективен според мен“, посочи Орен Елимелих.

Политическа пропаганда

Дан Шомон разказа за пример от кампания за президентски избори в Румъния, в която е участвал. Сред тях са секскомпромати и манипулирани видеа.

Те подмениха един от видеоазаписите, така че изглеждаше така, че президентът удря дете. Също подправиха снимки на хора, на които изглежда, че правят секс с други хора, които не са официалните им партньори. Това естествено са фалшиви снимки и е един от видовете манипулация, които се правят. В Европа изглежда се случва по-често, отколкото в САЩ. Все по-често има хора, които манипулират видеа, изрязват само няколко секунди от изказване на даде човек и ги монтират. Сега ако попитам: „Вие престъпник ли сте?“, вие трябва да отговорите „Не“. Ако кажете „Не, Аз не съм престъпник“, могат да използват само „Аз съм престъпник“ и лесно се напасва „правилното“ послание във видео“, обясни Шомон.

Той посочи, че лесно чрез медийно, видео, снимково и друг тип съдържание, включително чрез използване на информация за самите хора, събрани от бисквитки и т.н., се манипулира мнението на хората и и се променя избора, особено на тези, които не са твърдо убедени за кого ще гласуват.  Сред лесните способи са кражби на база данни и лични обаждания, в които да ви убеждават в различни послания, идеи, кандидати.

Борба с хакери и киберсигурността

Няколко примера за хакерски атаки и колко лесно всеки може да купи софтуерен продукт, с който да стане хакер, бяха представени пред аудиторията. Най-типичен е примерът с „Дарк сайд“, които спират електричеството на 7 милиона души в САЩ след пробив в системата.