Община Пловдив купува имот от 5 дка, с който разшири Рогошките гробища. Той граничи с вече усвоена територия на гробищния парк в „Северен“ и е бил предвиден за отчуждаване заедно с още три малки парцела още през 2017 г.. Проточилото се дело срещу Община Пловдив, заведено от на фирмата „Фундамент“ ЕООД, обаче не позволява на администрацията да осъществи процедурата.

Припомняме, че дружеството искаше да строи частни гробища и крематориум за тленни човешки останки в собствен имот до гробищата, като заведе дело срещу общината за мълчали в отказ. „Фундамент“ твърди, че не се действа по заявлението им за промяна на ПУП на притежавания от тях парцел. Това означава, че до окончателното произнасяне на Административния съд по жалбата, отчуждаване е невъзможно.

Затова Пловдив ще трябва спешно да си откупи споменатия имот от 5 дка, отделяйки пари от бюджета си. Той ще бъде използван за погребения на покойници, изповядващи мюсюлманска религия. Това става ясно от предложение, внесено за разглеждане от кмета Костадин Димитров до местния парламент. То идва в отговор на доклад, изпратен от директора на ОП „Траурни дейности“, който алармира за изчерпан капацитет на северния гробищен парк. След COVID пандемията единствено той можеше да посрещне нуждите на Пловдив, след като гробищата в Коматево и Прослав се запълниха.

„В гробно поле към днешна дата вече няма свободни гробни места и сме принудени да извършваме погребения на мюсюлмани в стари гробни места, за които не са платени правата на гробоползане (...). Друга възможност (но крайно неприемлива според нас) за извършване на мюсюлмански погребения е насочването им към гробни полета, които са определени за християнски погребения. Тази възможност е неприемлива на първо място поради съществените различия в погребалните ритуали и традиции на двете религии, а от друга страна - поради това, че в полетата за християнски погребения свободните места също са ограничени и бързо се изчерпват“, се посочва в доклад, изготвен през 2017 година.

Използването на въпросния имот от 5 дка към настоящия момент е единствената алтернатива за разширяване на траурния парк и формиране на нови гробни полета, казват от ОП „Траурни дейности“.

Към настоящият момент ситуацията е по-различна и предвид сериозния недостиг, парцелът ще бъде използван за покойници от двете религии, поясни директорът на „Траурни дейности“ Коста Попов. „Закупуването на имота ще бъде разгледано от комисия, след което трябва да бъде одобрено от общинския съвет. След това община Пловдив може да пристъпи към действия по закупуване, което може да се случи най-рано през ноември. Едва тогава общинското предприятие може да започне да го използва“, допълни той.

5-те декара ще костват 250 000 лева, които ще трябва да бъдат гласувани и отпуснати след изменение на бюджета на общината за 2024 година.

Припомняме, че преди месеци започна усвояването на нов имот, с който бяха разширени гробищата в Коматево. Към днешна дата той вече се използва за нуждите на общината, поясни Коста Попов. 

Започна разширяването на гробищата в Коматево, мерят границите на новия парцел от близо 30 дкаОП "Траурни дейности" очаква погребенията в имота да започнат през есента