Един от най-големите проекти на Пловдив, в който бяха налети 15 млн. лева, се рестартира от градските власти.  През последните месеци от Община Пловдив активно работят по пускането на инсинератор на Кукленско шосе, чието довършване бе спряно през 2006 година след редица скандали. 

Проектът за регионален инсинератор за болнични отпадъци в Пловдив бе част от Плана за действие към Националната програма за управление на дейностите по отпадъците 2003-2007 г.  Тогава страната ни получи безвъзмездно от Швейцария  близо 5 млн. лева за доставката на инсталация за изгаряне и за техническа помощ. От наша страна бяха инвестирани около 9 млн.лева, като  2,1 млн. лева бяха от ПУДОС,  5 млн. лв. са от държавата и 1,7 млн. лв. собствени средства на Община Пловдив.

След като по проекта започна мащабна работа, в един момент между Община Пловдив и швейцарска фирма възникна спор за оборудването, който продължи повече от 3 години. В този момент сградата на бул. „Кукленско шосе” е почти завършена, като вътре има и част от оборудването.

 В крайна сметка общината прекрати договора с фирмата и се зае с план за довършване на инсинератора .  През 2016 година Общината отново се отказва от това намерение и предложи имота за концесия, чрез която да се търси външен инвеститор за обекта. Това също претърпя провал и теренът от няколко декара на Кукленско шосе продължава да стои недовършен.  

През 2017 година Общинският съвет реши да се създаде ново общинско предприятие „Инсинератор Пловдив” ЕООД, а в началото на годината бе избран и постоянен управител на общинската фирма в лицето на Дончо Кацарев.

На сесията в четвъртък общинските съветници ще вдигнат капитала на дружеството, като апортират  всички сгради и апаратурата в активите на  „Инсинератор Пловдив” ЕООД. Това е нужно, за да може комплексът да заработи.

Според бившия зам.-кмет на Пловдив Александър Константинов са нужни около 5 млн. лева, за да бъде завършен инсинераторът. Той трябва да приема всички медицински отпадъци от Пловдив, където има най-много болници на глава от населението, както и от Смолян, Кърджали, Хасково и Пазарджик. Ресорният зам.-кмет Розалин Петков изрази мнение, че комплексът може да бъде завършен чрез изтеглянето на кредит.

Сред дейностите на предприятието са приемане и транспортиране, складиране и съхраняване на болнични отпадъци, обезвреждането им чрез екобезопасно изгаряне с инсинератор, депониране на генерирани отпадъци от дейността на инсинератора и други.

Снимка: Архив