Трескава подготовка за старта на ваксинацията в малките и отдалечените населени места тече в момента в Общинският кризисен щаб за борба с коронавируса. 

"Днес имам среща с РЗИ, за да видим какво ще правим от понеделник. Ние имаме пълна готовност да стартираме имунизация. Организираме общински имунизационен център на територията на ДКЦ 2, който разполага с два мобилни имунизационни кабинета. За целта обаче трябва до дни да осигурим ваксини, които трябва да са гарантирани, за да може да направим графика на ваксинация. Организацията е 90% свършена работа“, посочи  д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ в Община Пловдив и председател на Щаба.

Предвижда се единия от мобилните екипи да обслужват неподвижни, трудноподвижни, инвалиндизирани или възрастни хора на територията на Пловдив. Вторият екип ще работи за имунизация на хора в отдалечените и малки населени места в цялата област. Оказва се, че желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 в Пловдивско са много.

 „В момента, в който беше обявено, че ще има мобилни имунизационни екипи, започнаха да валят заявки. Има голям интерес към ваксините от малките населени места. Ако за големия град въпросът стои така – искам, не искам, то там за момента е въпрос на невъзможност. За да разберем, трябва да стигнем до хората. Тези хора са един вид дискриминирани.Днес се разбра например, че в Карловско има 26 села без личен лекар“, посочи още д-р Калинов.

Мобилният екип е съставен от трима души – шофьор, лекар и медицинска сестра. Микробусите са предоставени безвъзмездно на Община Пловдив за неопределен период и са изцяло подготвени за начинанието от фирмата-дистрибутор.  

„Имаме пълната готовност и ако има недостиг на персонал аз самият ще се включва в тези екипи, за да помагаме. Считам, че това е личен пример и трябва да стимулираме желанието на всички колеги да се включват в този процес“, посочи д-р Калинов.

За да се изготви линеен график за имунизирането в общините извън Пловдив обаче, трябва да има ясна сметка с колко налични ваксини ще може екипите да разполагат.

Очаква се до края на седмицата да има яснота за това какви възможности за регулярно зареждане с ваксини ще има и ако всичко е наред, понеделник имунизацията може да стартира.