ГЕРБ отново се връща като първа политическа сила, а „Има такъв народ“ (ИТН) се срива до четвъртото място, оставайки зад БСП и „Демократична България“ (ДБ). Това показва проучване на  социологическата агенция Галъп интернешънъл за електоралните нагласи към първата половина на септември.

Според представените данни към настоящия момент коалицията ГЕРБ-СДС събира подкрепа от 22,5% от избирателите, БСП – 16,1%, ДБ – 15,8%, ИТН – 15,5%, ДПС – 11,9%, а „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – 4,8%. Най-близо под 4-процентната бариера за влизане в парламента „Галъп интернешънъл“ нарежда „Възраждане“ с 3,1% и ВМРО с 2,4%.

От агенцията уточняват, че изследването е проведено между 2 и 10 септември и в него са участвали 1007 пълнолетни. Тъй като новият политически проект на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев беше обявен преди ден, Галъп интернешънъл не е имало как да провери нагласите към него.

Оттам обаче допълват, че двамата бивши министри са „сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг“.

Според последните данни 47,1% от анкетираните декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 14 ноември избори 2 в 1. Други 23,8% вероятно биха гласували, но все още не са решили със сигурност. От Галъп интернешънъл правят извод, че правото си на глас вероятно ще упражнят над 3 милиона българи като изследването на включва гласовете от чужбина.