Дружество на кардиолозите в България стартира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето 29 септември в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.

Под сянката на продължаващата пандемия остават последствията от сърдечносъдовите заболявания - причина № 1 за предотвратима смърт в света. Сърдечносъдовите заболявания, както и инсултът, са водеща причина за отнемането на 18.6 милиона човешки живота всяка година. За 520 милиона пациенти, със сърдечносъдови заболявания, пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа, повече от значима, а за много от тях фатална.

С отбелязването на Световния ден на сърцето ще бъде дадена гласност на посланията за сърдечно здраве на Световната сърдечна Федерация. „Използвай сърцето си“ е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи, свързани с призив за подобряване здравето на всички членове на обществото. Кампанията акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.

Под мотото „Използвай сърцето си“ фокуси на Световния ден на сърцето тази година са грижата за своето сърце, контролът на сърдечно-съдовите заболявания, посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне на вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот.

На 29 септември за първи път България се присъединява към призива на Световна сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания:

Национален дворец на културата (НДК) – гр. София от 20:00 часа

Паметник-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ – гр. Плевен от 20:00 часа

Фонтан пред Община Пловдив

Крепост „Царевец“ – гр. Велико Търново от 20:00 часа

Щабът на флота – гр. Варна от 20:00 часа