Танци на талантливи младежи, артинсталации, акции по почистване,  красиви проекти за културни събития и живот отвъд „просташкото битие”…  Всичко това видяхме преди повече от 12 месеца, когато група ентусиасти, решиха да се опълчат на градските власти, искащи да бутнат сградите на Гарнизонна фурна и да направят някакъв парк на нейно място. 

Започнаха трескави обществени обсъждания, конференции, срещи с представители от културните среди от цялата страна и чужбина, носещи искрата на промяната и бунтарството. Заваляха и предложения как точно старата фурна, която е снабдявала с хляб всички поделения в Пловдив, да бъде превърната в артцентър, в който пловдивчани да танцуват, пеят, да се наслаждават на изкуство и да създават такова.

12 месеца по-късно няма пърформанси,  няма танци, няма място за културни практики и индустрии. Вместо това сградите в Гарнизонна фурна са още по-пропаднали, още по-разбити, а боклуци и саморасляци са обхванали терена, заграден с масивна ограда.

Какво се случи?

Отговорът е едно голямо нищо! Крясъците на определени културни дейци стигна дотам, че да стопират направата на пространството като място, на което наистина щеше да има живот. Да, вероятно „скучен” – без културни практики и индустрии, а просто място за родители с деца и възрастни пловдивчани, търсещи спокойствие. Покрай играта на децата, вероятно щеше да има и пърформанси, но не от онези, които се включват в творческите индустрии, едноседмичните танци или други подобни мероприятия.

От Община Пловдив не смеят да предприемат нищо, защото същите тези хора, които представяха красивите проекти, може да не са много, но са доста шумни. Още преди  година кметът Иван Тотев  каза, че е готов да предостави терена на гражданската инициатива, оглавявана от Емил Миразчиев, на концесия. Ако не искат – фурната ще остане като паметник на глупостта.

В администрацията продължават  да чакат някакво предложение  от страна на културно настроените граждани. Последното предложение, което е било само на думи, е Община Пловдив и инициативата да направят партньорство, с което да възродят фурните.  Градските власти щели да дадат сумата за възстановяването на сградата, а пък културните дейци да „инвестират” в същия размер чрез културни прояви.

Случайно или не, поводът да припомним случая с Гарнизонна фурна, съвпадна и с активните действия на Емил Миразчиев. След като го потърсихме по телефона, за да разкаже защо всичко бе стопирано от тяхна страна, той даде няколко различни версии.

Първо каза, че „топката била в полето на Община Пловдив”. След това обаче обясни, че гражданската инициатива щяла да внася преди дни целия набор от документи и предложения, лично до председателя на Общинския съвет Савина Петкова. Тъй като нея е нямало, това щяло да стане следващата седмица.

„От Общината искаме онези 350 хил. лева, които беше определила за бутането на сградата. Останалите средства ще намерим ние. Повече пари не търсим, но ще искаме логистична подкрепа от страна на градските власти”, каза авторът на редица инсталации от съвременното изкуство.

И все пак трябвало да се договорят нещата, концесия, ама с някакъв гратисен период, защото не се знае дали сами ще успеят да реализират собствените им намерения. С други думи – нахвърляни предложения, без нищо конкретно.

Повече от ясно е, че срещу подобен тип предложения, трудно отсрещната страна в лицето на градските власти биха се съгласили на партньорство. Докато чакаме всичко това, фурната продължава да се руши, а теренът да пустее.  Само на километър от зоната бе съборена друга компрометирана сграда – тази на старата ЦДГ „Мир”. Там ще бъде вдигнат парк, от онези, скучните с деца, възрастни хора, детски и спортни площадки , зеленина и минисцена за културни прояви на малчуганите! Докато пък гражданската инициатива измисли как точно ще реализира идеите си,може да се сменят много управляващи ,а тогава може наистина да видим багери и строителство на сгради, но от онези с имена на зелени кътчета в пустинята.  

Правят парк с детска площадка, фитнес и минисцена върху старата ЦДГ „Мир” в ПловдивНовата зона за отдих и рекреация ще бъде изцяло в границите на бившата забавачка

Европейски експерти спасяват Гарнизонна фурна в ПловдивСпециалисти ще посетят сградата и ще очертаят стратегически план за набиране на средства за обновяването й

Иван Тотев: Даваме на концесия Гарнизонна фурна, ако не я вземат - остава паметник на глупосттаГрадоначалникът заяви, че Емил Миразчиев и Божана Апостолова могат да вземат поделението

Пловдивчани протестират срещу бутането на Гарнизонна фурна днесТворци и общественици се събират заедно в защита на сградата

Греда! Затвориха Гарнизонна фурна под носа на неколцината артистиВсе пак ентусиастите направиха пърформанса си в парка до бивщата казарма