От 22.1.2022 до 23.5.2022 посетителите на Регионален природонаучен музей- Пловдив ще имат възможността да видят и докоснат единствента в Европа официална реплика на астронавтския костюм, с който преди 52 години Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история.  

Статуята на космонавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“ 11 гостува у нас, благодарение на Посолството на Съединените Щати в България, и е предоствена от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена.

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг.

Инициативата за изработването на общо 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и се осъществява по повод 50 годишнината на мисията Аполо 11 и  кацането на Луната за първи път. 

Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на музея не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт.

Какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност?

Отговорът може да откриете до 23 Май в Регионален природонаучен музей- Пловдив!