До края на дните си ще е зад решетки 31-годишния Ивелин Цеков, който изнаси и уби жена в Троян на 10 януари 2016 г. Това постанови Ловешкият окръжен съд днес. До разкриването на двете брутални престъпления се стигнало, след като в края на май 2017 г. в местността "Турлата" в Троян турист се натъкнал на човешки останки - череп и кости, както и части от дрехи.

След поредица експертизи било установено, че те са на изчезнала година по-рано Пенка Тотева на 59 години. Тя била обявена за общодържавно издирване, след като не се завърнала от разходка в гористата местност край града. Издирването й тогава не даде резултат. Освен това доказателствата показали, че жената е била убита след удар по главата, предава 24 часа.

Ето как приблизително се развила трагедията, която Ивелин Цеков описва пред разследващите, когато го арестували: Януарска неделя. В почивния следобед в местността Турлата над стадион "Чавдар" край Троян върви жена с черен клин, черно яке и туристически обувки, на гърба си носи раница. Маршрутът й е познат, тя не за първи път крачи по екопътеката – обича да се разхожда там след работа. Към нея се приближава млад слабоват мъж и я заговаря. Тръгват редом и изминават известно разстояние, разменяйки общи приказки. Така стигат до момент, в който мъжът настоява да отидат в дома му. Тя отказва, той я хваща за ръката и я повлича към храстите. Жената се съпротивлява, но той успява да я повали на земята. Животински нагон замъглява разсъдъка му, яростно я обладава насила. Тя крещи, бори се с изверга и това го вбесява. Виковете й направо го подлудяват, иска тя да млъкне, вади пистолет, който носи у себе си, и силно я халосва по главата. Нещастницата притихва и се отпуска бездиханна. Преди да зарови мъртвото тяло със суха шума и клони, убиецът изхлузва от ръката на жертвата си пръстен, прибира и верижката с кръстче от шията й - за спомен от злокобната случка. После си отива вкъщи.

 

Търсенето на мистеризно изчезналата жена започва още същия ден, в него се включват над 20 души полицаи и планински спасители, използвани са следови кучета. Участват и доброволци от фирма "Калинел", където Пенка работела като преводачка. За две седмици били обходени и претърсени всички възможни места, на които според близките й тя би могла да е. Напразно. Акцията не дала никакъв резултат.

Тогава в Троян плъзнали разни слухове - за прикрито убийство, за разкъсване от кучетата на богат троянец, за бягство при таен любовник и други подобни небивалици. Дълго време приказките не секвали, тъй като Пенка е от прочутата, уважавана и заможна троянска фамилия Тотеви. Дядо й - Найден Тотев, бил най-големият майстор медникар в България. Негова богата колекция е сред експонатите в Музея на занаятите в града. Баща й Тотьо бил икономист, но наследил бащиния майсторлък и също се занимавал с медникарство.

Брат й Найден пък е бизнесмен, който създал популярното кафене "Антик" в центъра на Троян и реставрирал къщата на Иван Хаджийски, намираща се до фамилната къща на Тотеви на главната улица в балканския град. Преди години бил представител на "Итонг" за Източна Европа, после заминал нейде в чужбина. Пенка дълги години живяла в столицата, но се завърнала в родния град, за да се грижи за болната си майка.

"Беше фина и блага, носеща градската културност, с която се отличаваше цялата фамилия", описа възрастната жена троянският журналист Генадий Маринов, който лично познавал цялото семейство.

Майката на Пенка се споминала година след изчезването й, но до последно се надявала, че дъщеря й ще се върне. След откриването на останките на Пенка и множество екпертизи бил изготвен психопрофил на извършителя на престъплението. Това довело разследващите до Ивелин, който през 2017 г. бил осъден на десет месеца затвор за незаконно притежание на газов пистолет, преправен на боен.

Намерените по черепа микрочастици напълно съвпаднали с оръжието. И убиецът бил задържан. Той е с основно образование, неженен, безработен, многократно осъждан за кражби. След излежаване на последната присъда е освободен от затвора на 2 юни 2018 г. И колкото жертвата му била образована, владееща няколко езика, и интелигентна жена, толкова Ивелин бил асоциален и примитивен.

Негови съграждани обясниха, че непрекъснато тормозел баща си и сестра си - тя дори подавала жалби в полицията. Някои от хората смятат, че той е с психични отклонения, които се подсилвали от алкохола. Работел каквото намери, а припечеленото изпивал. След ареста Ивелин направил пълни признания - разказал за бруталното изнасилване, за удара с пистолета, сам предал пръстена и колието. Заявил, че Пенка била почерпена, когато я срещнал.

"Психопатите обичат да се хвалят, за да са интересни. Твърденията му трябва да бъдат доказани", коментира известен троянец. Когато в съда се гледаше мярката за задържане на Ивелин, той бе абсолютно спокоен. И нямаше никакви претенции: "Каквото реши съдът - нямам против нищо".

Отказа се и от последна дума: "Нямам такава". Служебният му защитник пък направо заяви, че за довереника му е по-добре да остане в ареста, тъй като там условията са в пъти по-добри от тези, в които живее. И така, след като разгледа всички факти и обстоятелства по делото, съдебният състав призна подсъдимия Ивелин Цеков за виновен в изнасилване и умишлено убийство на Пенка Тотева, извършено при условията на опасен рецидив и с цел да прикрие изнасилването.

За първото престъпление съдът постанови 15 години затвор, а за второто - доживотен затвор. Тнай-тежкото наказание ще бъде изтърпяно при условията на специален режим. Освен това осъденият трябва да заплати 150 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди на брата на жертвата, както и разноски по делото. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново.