Допълнителното финансиране за МБАЛ „Св. Мина” ще дойде от неусвоените средства на другата общинска болница – МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Това съобщи проф. д-р Петко Салчев, управителят на НЗОК, след проведената среща в Община Пловдив. Става въпрос за 372 709 лева, които са останали неусвоени. 

„И двете общински болници нямат 100-процента натовареност и не може да се говори, че няма достатъчно средства”, заяви проф. Салчев. Той подкрепи напълно решението на РЗИ-Пловдив за редуциране броя на леглата в МБАЛ „Св. Мина“ от 137 на 60, защото, според него, това са реалните възможности на болницата.

Вчера съм подписал и са изплатени над 237 хил. лв. на МБАЛ „Св. Мина” за 2015-2016 г. във връзка с неразплатените дейности за тези две години. Те са по сметките на болницата. Смятам, че от финансова гледна точка „Св. Мина” няма никакви проблеми, категоричен е управителят на НЗОК. 

На въпрос дали Касата ще осигури необходимите средства, така че МБАЛ „Св. Мина” все пак да бъде превърната изцяло в Ковид болница, той заяви, че НЗОК заплаща за извършена дейност. Тя „не е инвестиционна банка и не инвестира пари”. И отново подчерта, че бившата Първа градска болница ще получи единствено парите, за които се договори с МБАЛ „Св. Пантелеймон”. Но допълнителни средства няма как да бъдат отпуснати.

„Няма как да им отпуснем пари за надлимитна дейност, при положение че те имат 40% използваемост на леглата”, посочи проф. д-р Петко Салчев.

Справянето с проблема в момента е в правомощията единствено на Община Пловдив и ръководството на двете болници.

Областният управител Дани Каназирева пък посочи, че около болницата се е създало излишно напрежение, тъй като лимитът изобщо не е изчерпан. Към 22 ноември е достигнат лимит от 275 982 лева от общ над 320 000 лева.

„Също така още на 24 ноември е предложен вариантът икономисаните средства от МБАЛ „Св. Пантелеймон” да бъдат прехвърлени в болница „Св. Мина”. Така че още към тази дата е имало решение, което е изпратено в Община Пловдив. В тази кризисна ситуация е най-лесно да обвиняваш държавните институции и отговорността да я носи друг”, заяви Каназирева.

Тя съобщи също, че усвоените от болницата средства за пациенти с COVID-19 са 118 800 лева.

Проф. д-р Петко Салчев пък увери, че е в непрекъсната връзка с областния управител, така че своевременно да бъдат решавани всички проблеми не само в общинската болница, но и на всички лечебни заведения в областта. „Искам да успокоя гражданите на област Пловдив, че средствата, необходими за лечението и договорени с НЗОК от всички лечебни заведения, са осигурени”, заяви той.

 

„Свети Мина" получава допълнително финансиране, въпреки че няма да е Ковдид болницаУправителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев подкрепя новото решение