„Цените за тези бюлетини, които се правят от акционерно дружество  „Родопи95”,   се подават от самите търговци, които оперират на борсата, ние не си ги измисляме. Те са подадени от фирми, които търгуват . След като дружествата са над 500 , които оперират на тържището, възможно е да има някакви разлики, но самият бюлетин е ориентировъчна цена, това не е документ, който може да бъде използван при проверка. Вината е на НАП, че задържаха превозните средства през целия ден и нямаше организация на проверката.” Това заяви пред TrafficNews изпълнителният директор на борсата в село Първенец.

Той  се свърза с нас, като пожела право на отговор, във връзка с вчерашната акция на НАП, проведена на територията на тържището.  Припомняме , че редакцията ни получи сигнал, в който читател разказа за проверките на приходната агенция, които продължиха до вечерта на вчерашния ден, като е имало и запечатъни  камиони и обекти. Сигнализиращите хвърлиха вината за хаоса върху  „Родопи 95”. Те заявиха, че акционерното дружество е подало грешни цени  на стоките  и те не съвпадат с тези на наемателите. Именно затова данъчните са констатирали проблеми. 

Заради грешно подадени цени: НАП запечата десетки обекти на борсата в ПървенецАкцията продължава почти цял ден

Изпълнителният директор обаче, категорично отрече това и заяви, че цените се подават от самите търговци за изготвяне на бюлетин, който се изпраща до Държавната комисия за стокови борси и тържища. Той се позова на това, че НАП са заявили, че причината за запечатване на складове и превозни средства, не е било само заради въпросния бюлетин на цените и разликите в него. По думите на Гатев от данъчното дружество  проследяват стоката от границата – на какви цени влиза и кога и при последваща продажба ако има някакви големи разлики, те спират камионите за проверка.

Цените са от - до, аз дори направих проверка с цените, които са от Държавната комисия за стокови борси и тържища , на борсата почти няма разлика, от това което го дават за цялата страна. Имаше някои завишения на краставицата, тиквичката и на банана, но бяха леко по-високи при нас от минималните. Това няма как ние да го контролираме. Те ги подават самите търговци, нашите хора събират цените от складовете , попълва се този бюлетин и това отива в Държавната комисия за стокови борси и тържища , дори не знам дали НАП имат правомощия да го ползват, защото той е предназначен за самата комисия, която да прави статистика за цените. Това не са заковани цени , както са във фактурите”, заяви Гатев.

След вчерашния ден, днес вече ситуацията е спокойна  и няма запечатани обекти, каза още директорът.  „Още вчера вечерта, след като се чух с ръководителката на Фискален контрол за Пловдив,  се изясни ситуацията и още вечерта камионите, които бяха запечатани бяха освободени”, категоричен е Илия Гатев.

По думите му, това се случва за поредна година преди Великден, а камионите са чакали над 5 часа през вчерашния ден. „Да, хората с право протестират, превозват се продукти, които се развалят бързо. Искам само да отбележа , че ние нямаме вина за това нещо”, допълни той.

Според Илия Гатев няма и адекватна организация на проверка от страна на НАП и ако тя се създаде, проблемът може да бъде решен. Той смята, че трябва да има организация за последващ контрол, който да се прави на фирмите.  ”, завърши изпълнителният директор.

 

.