„Влязох като доброволец в отделението с болни с коронавирус не само заради кадровия дефицит, но и заради не дотам добрата координация между работещите в самото отделение“. Това разказа проф. Петър Петров, директор на МБАЛ „Свети Мина“ в Пловдив в БНР. Професорът е гинеколог по специалност, но посочи, че преди специалността всички са лекари.

Covid отделението е разкрито още от началото на юли, в момента в него има 12 пациенти.

„Разполагаме с най-много 30 легла за такива болни, но ако всички не са в най-тежка фаза“, посочи директорът доброволец.

„Притиснати от кадровия дефицит, ние се принудихме да вземем колеги от други наши отделения. Така че, ако имахме постоянни екипи, щеше да е по-лесно и по-добре организирано. Но те запълват графиците си от другите отделения и координацията е доста трудна“.

Д-р Петров заяви, че имат нужда от още лекари трима на пълен щат и още шест сестри. Санитари засега имат. Имат обаче и напуснал колега заради „прегаряне“ в Covid отделението.

„Силно се надявам доброволци сестри или медици да дойдат и да ни помогнат“, посочи той. 

Проф. Петров посочи, че са определени да лекуват леки и средно тежки пациенти:

„Но възможност за интензивно лечение на апаратна вентилация на такива пациенти нямаме, препращаме ги към други лечебни заведения. Имаме само едни дарен респиратор. С оглед на новите изисквания на Щаба за интубация можем да изпращаме към други болници само доказан за вентилация“.

Проф. Петър Петров обърна внимание, че самият процес на преместване на толкова болен пациент е доста труден, но хубавото е, че имат добра комуникация с останалите болници.

„Пациенти с други заболявания не сме връщали, но пациентопотокът спадна с 20 на сто заради страха от зараза“.