Директорът на Областната дирекция на полицията ст. комисар Георги Чергов категорично опроверга внушенията, направени от бившия главен секретар Петър Тодоров и предшественика си Васил Костадинов, които в серия изказвания и интервюта твърдяха, че в пловдивската полиция се провежда чистка, преди изборите. Двамата визираха смяната на двамата зам. директори Радослав Начев и Сълко Литов, както и назначенията на Николай Кирков и Димитър Събчев. 

Чергов коментира направените рокади до момента с думите, че му е гласувано пълно доверие да избере и сформира собствен екип. Той е направил предложение шефът на районното в Раковски Димитър Събчев да е новият заместник-директор на полицията в Пловдив. 

Събчев е върнат на поста си, след като е изтекла заповедта за неговото отстраняване.

"Проверката е приключила, не са констатирани дисциплинарни нарушения. Неговите резултати са едни от най- добрите в дирекцията и по тази причина, аз съм избрал да бъде един от моите заместници", обясни директорът. 

Ст. комисар Чергов уточни, че Николай Кирков не е възстановяван, тъй като не е уволяван.

"За Кирков са били издадени две заповеди за комантировани в Труд, като и двете са отменени от съда. Той продължава да работи на мястото, на което е назначен преди много време", каза директорът. 

Досегашният заместник-директор комисар Радослав Начев  е изявил желанието си да бъде преместен. Предложен му е постът на ръководител на сектор "Специални тактически действия" , като в момента върви процедура , в която той участва.

Бившият зам.-директор Сълко Литов и началникът на Икономическа полиция Славчо Алексиев са подали молби за напускане, като двамата са изразили готовност да си тръгнат.

"Съвсем добронамерено сме провели разговори и те са посочили своите решения", добави полицай №1 на Пловдив. За комисар Славчо Алексиев допълни, че той е много добър професионалист и достоен български полицай.

"С разбиране сподели, че е готов веднага да предприеме действия и да напусне. През миналата седмица входира заявлението си", обясни Чергов.

Чергов бе категоричен, че няма да прави самоцелно кадрови промени. "Всяка ще бъде след преценка, анализ и с оглед подобряване средата на работа и постигането на по-високи резултати", каза старши комисар Георги Чергов.

Заловиха шефа на 5-то РУ Пловдив да кара с превишена скорост, опитал да прикрие нарушениетоШефът на МВР-Пловдив поиска оставката му

 

ДОСИЕ

Събчев беше зам.-шеф на областната дирекция в Пловдив до идването на първото служебно правителство на Стефан Янев. Тогава вътрешният министър Бойко Рашков махна директора Йордан Рогачев, а Събчев премести в Раковски като началник на районното управление.

Под негово ръководство обаче беше разкрито тежкото убийство на Фанка Иванова в с. Пъдарско, извършено от съпруга й, а оръжието бе намерено. Пак екипът, ръководен от Събчев, за по-малко от 24 часа успя да открие изчезналото сирийче в с. Болярино. Има и няколко заловени трафиканти на територията на Раковски, които вече са с осъдителни присъди.

В момента Събчев е в РУ Раковски, след като три пъти беше командирован от предишния директор Васил Костадинов на границата. Той обаче успя да събори в Административния съд заповедите на Костадинов, който междувременно беше отстранен заради забавеното разследване на убийството на Димитър Малинов в с. Цалапица.