Патриотичен дъх обзе община „Родопи”. Трибагреници се развяват на десетки места във всички населени места от общината. Стотици жители на община „Родопи” почетоха с цветя празника Трети март.

С тържествена церемония отбелязаха 143 години от Освобождението в селата Цалапица и Марково.

Церемонията в Цалапица се проведе в местността „Каламица” - лобното  място,  където се е състояла една от най- големите освободителни битки. Да отдадат почит на десетките загинали бяха кметът Павел Михайлов и заместник-кметът Владимир Маринов. Заедно с кмета на селото Ивайло Данаилов, общински съветници от общински съвет „Родопи” и жители на село Цалапица те се поклониха пред паметта на руските войни. Заупокойна молитва отслужи местният свещеник. За датата Трети март, историческото значение на Сан-Стефанския мирен договор и необходимостта всяка година да си припомняме историята, разказа в словото си кметът на общината Павел  Михайлов.

„ Днес е Трети март. Преди 143 години на този ден  е подписан Сан-Стефанския мирен договор, символ на една свещена дума - свобода. Думата, която са повтаряли поколения българи още от падането под Османско иго на Търновското и Видинското царства. Свободата е водила  сърцата и умовете  на Раковски и Левски,  на поета- революционер Христо Ботев,  на Хаджи Димитър и на Караджата. Тези герои са посяли семето на така желаната Свобода. И то се превърна в  един зрял плод, променил завинаги съзнанието на българския народ”, каза в словото си кметът Павел Михайлов.

Пред  мемориала  на руските войници в местността „Каламица” кметът на община „Родопи”  поднесе  венец, а десетки почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание.

С минута мълчание и химна на България  отбелязаха 143 години от Освобождението и в Марково. Честването започна с панихида, отслужемна в параклис „Вси Български Светии”.

Покрай шпалира от знамена преминаха кметът на обшината Павел Михайлов и кметът на Марково Десислава Терзиева, председателят на ОбС”Родопи” Георги Цанков и представителите на различни институции, за да поднесат почитта си пред паметта на знайните и незнайни герои, жертвали се за свободата на Отечеството.

В знак на признателност пред паметника - костница на загиналите в боевете  в село Брестник заместник-кметът Владимир Маринов поднесе венец .

Трети март е денят, в който преди 143 години България възкръсна за нов живот. След 5 века робство свещената ни земя постига своето Освобождение. Почитаме паметта на падналите и славим подвига на победителите. На 3 март започва нашето Възраждане, за да мине през Съединението на отечеството ни и сега да градим една нова, свободна България”, написа в поздравително слово  Владимир Маринов.

За шеста поредна година,  по повод националния празник на България,  в Цалапица организират и флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”. Началото на мащабната патриотична проява беше дадено с пукот на  пушки, а многоредовото хоро поведе Павел Михайлов, кмет на община „Ропопи”.