С викове „Да живее България” започна възстановка на един от най-важните моменти от историята на България и Пловдив - от 6 септември 1885 година. Стотици пловдивчани се стекоха на на площад  "Римски стадион" , за да наблюдават възстановката на случилото се през 1885 година. Площадът дори се оказва тесен за многото желаещи да присъстват на събитието, което е традиция под тепетата.

 Комитет "Родолюбие" пресъздава момента, в който Съединението става факт след серия от бунтове и срещата на голямоконарската чета на Чардафон с хората на генерал- губернатора Гаврил Кръстевич.

По традиция е прочетена и прокламацията за Съединението. Във възстановката участват комитет “Родолюбие”, дружина “Бачо Никола” гр. Калофер, сдружение за антични и средновековни реконструкции “Сила” гр. Пловдив. Водещ на събитието, което по изключение тази година се провежда на пл. Римски стадион, е Златко Павлов.

След като се хванаха на дълго хоро, четниците ще преминат по Главната и ще стигнат до площад "Съединение" за тържествената заря-проверка.