Малката Силвия Лишкова от Пловдив се нуждае от средства за рехабилитация в чужбина. Момиченцето, което е на годинка и четири месеца, е с диагноза специфични разстройства в развитието на двигателната функция. След няколко курса на рехабилитация в различни центрове в България, които се оказват недостатъчни за нейния напредък, семейството намира алтернатива в Гърция. Разходите там обаче са непосилни за тях.

Силвия е второ дете в семейството, родено след нормално протекла бременност. По време на раждането руптура на матката оставя момиченцето твърде дълго без кислород, извършва се спешно цезарово сечение и се налага реанимация. Силвия е интубирана, поставена е в кувьоз и в продължение на месец остава в детска болница в София. След което е изписана с препоръката за постоянно наблюдение.

„Вече година и три месеца правим консултации с най-добрите специалисти в София и Пловдив. Обикаляме частни и държавни рехабилитатори, невролози, педиатри, ортопеди, логопеди, хранителни терапевти. Водим я на плуване”, разказва пред TrafficNews бащата Жико Лишков.

Едва преди три месеца той и съпругата му виждат прогрес в детенцето, който се дължи на посещенията в специализиран център по рехабилитация в Гърция. Там програмата включва масаж, стречинг, кинезитерапия, ерготерапия и обучителни игри. Всеки месец Силвия трябва да остава в центъра между 10 и 12 дни.

„В България се справяхме финансово, но в Гърция разходите са огромни – около 2000 евро на месец. За да има ефект терапията, трябва да се прави ежемесечно в продължение на 1-2 години”, обяснява бащата. И допълва, че е изключително важно рехабилитацията да започне възможно най-рано и да се извършва до навършване на 3-годишна възраст на детето, защото тогава е най-ефикасна. Съветва и родителите, които имат подобен проблем, да не изчакват твърде дълго. Да търсят консултации със специалист, за да дадат шанс на детето си да се възстанови.

„Проблемът е, че Силвето само лежи. Не може да се обърне или да стои седнала. Има движение в крайниците, но няма контрол на главата. Интелектуално е съхранена. С новата терапия показа завиден напредък и ние сме изключително обнадеждени. Подобри контрола на главата, стабилността в торса и вече заема четири опори. Наваксва физически и двигателно, има огромно подобрение в храненето, настроението и съня”, посочва Жико Лишков.

Уверението на специалистите в Гърция е, че до Коледа момиченцето ще може да стои в детско столче. А в рамките на една година ще може с чужда помощ да се изправя и да се опитва да прави крачки. За да успее да догони своите връстници обаче, се нуждае от непрекъсната, специализирана и дългосрочна рехабилитация

Родителите се обръщат с молба към всички хора с големи сърца да помогнат, така че детето им да получи шанс за пълноценен живот, изпълнен с любов и усмивки.

Всеки, който желае, може да дари средства по сметка:

Банка ДСК

IBAN: BG96STSA93000028307812

BIC: STSABGSF

Титуляр на сметката: Силвия Жикова Лишкова

или чрез https://paypal.me/helpsilviabg