Уважаеми другари, бих желал да изразя искрените си съжаления, че не съм сред Вас, за да изкажа наживо това, което мисля, както винаги съм го правил. Причината е, че събранието на нашата основна партийна организациябеше безпрецедентно анулирано от т.нар.“работна група“ с неясни мотиви, след като имаше подпис за признато провеждане от същите тези членове, които аз наричам "ликвидационен състав на БСП". Това е лекарската организация, в която членуват достолепни и известни специалисти, лекували и много от Вас. Методите, по които установихме, че действа „ликвидационният състав“, са следните - преброяват колко гласа не им достигат, за да спечелят противоустваните избори и премахват безпринципно и необяснимо делегатите от най-големите основни партийни организации! Така постъпиха и с тазина нашия районен председател Тодор Стоилов, който всички познаваме като един достоен, верен и всеотдаен другар. Бих желал, също така, да отбележа, че членове на лекарската организация са били няколко районни и градски председатели (сред които и уважаваният от всички проф.Красимир Мурджев) и координатори (аз и сегашният такъв - Никола Ванков), множество народни представители и общински съветници.

Уважаеми другари, това, което ще се случи днес, под името "Отчетно-изборна районна конференция" в "Централен", е акт на една "групировка", която цели да ликвидира местната структура. Аз съм убеден, че БСП са всички социалисти, които, по долнопробен и незаконен начин, не бяха допуснати до нея, тъй като напълно редовни събрания бяха противоуставно и необяснимо анулирани, също така, както бе започнат и целият този фарс, с решение на националния съвет "на подпис". Такова, обявено за нелегитимно лично от началника на отдел Деловодство - Йордан Татарски.

"Обществена тайна" е, че в този "ликвидационен състав" членуват доста публично противоречиви хора, отлъчени от истинските социалисти, многократно медийно представяни като фалшификатори, такива, уличени в плагиатство или участващи в кампаниите и изборите на други политически партии, снимани и изгонени от най-високи министерски постове, заради опити за търговия с влияние, кандидати в различни предходни листи с преференциален вот по-малък от членовете на собствените им семейства, служещи си с лъжи, за да постигнат целите си на гърба на честните социалисти, мразещи се и помежду си, но обединяваща ги амбицията за лична изгода. За да постигнат тази си цел, те са готови да предадат и излъжат всеки, дори и най-близките си, така че не им вярвайте! На голяма част от тези хора лично съм помагал многократно, а те са писали лъжливи статии в долнопробни „гаражни“ сайтове срещу мен и моето семейство!

Уважаеми другари, искам да заявя на „ликвидационния състав“, наименован като „работна група“, че ние, истинските и „инакомислещи“ социалисти, няма да се дадем и ще се върнем, за да спасим градската си партийна организация, но не по арогантния и безпринципен начин, по който действат сега. Защото, за разлика от тях, ние сме отдавали времето и здравето си за левия идеал и кауза. Тези, които вече не са сред нас, вероятно се обръщат в гроба и точно за тяхната памет ще се боря! Възпитан съм в семейство, което ме е учило, че човек не е богат, когато взима, а когато дава от себе си и така ще бъде и занапред! Това винаги ме е водило в партийната ми дейност и всички Вие много добре знаете това. За мое огромно съжаление, честта и достойнстовото са добродетели, които липсват при тези, които целят да ликвидират местната организация на БСП, но мнозинството, което не беше допуснато до тази конференция, ги носи!

Нека да не забравяме и записа и множеството статии, според които Гуцанов дава наставления за реакции в различни ситуации, с които "ликвидационният състав" може да се сблъска по време на цикъла отчети и избори. Той говори за въздействие на лично ниво върху членовете на отделните организации и съветва да се влияе върху кворума, в зависимост от това дали е в тяхна полза или не. Според Гуцанов, ако от „Позитано 20“ не могат да „пречупят“ пловдивските социалисти и не се получи решение, което да удовлетворява централата, да не се подписва протокола от събранието от член на работната група, който определя легитимността му. За допълнително подсигуряване на правилни делегати, Гуцанов гарантира вписване на несъществуващи структури. От записа става ясно, че „няма страшно, че няма делегати“ и с 25% проведени събрания ще бъдат избрани партийните органи на районно и градско ниво и техните председатели. Уважаеми другари, осъзнавате ли, че се случи точно този „сценарий“ и всички Вие бяхте пряки свидетели! По този начин и тук „поставените хора“ ще бъдат избрани в различните ръководни районни органи, а конференциятаще бъде обявена противоуставно за легитимна!

   Уважаеми другари, аз си давам отвод от избора за Председател на Район „Централен“, защото не желая да се асоциирам с тази "групировка" и да я легитимирам. Тя цели единствено ликвидирането на районната и градскатаорганизация на БСП и заличаване на всички „инакомислещи“, които не сме съгласни с действията на Нинова! Това не е нашата партия, тази на нашите родители и деди, отдали живота си в името на каузи и идеали, които не съществуват при този "ликвидационен състав". Моля всички, които ме познават и ценят, да не участват в този фарс, наречен "Районна конференция". В противен случай, Вие ще сте съучастници в една лъжа, която историята няма да прости!

Уважаеми другари, за съжаление, всички ние сме свидетели, че, в този момент, пошлостта, беззаконието и арогантността са по-силни от идеалите, честността и добротата, които, не се съмнявам, че притежават по-голямата част от нас. Въпреки това, сме длъжни да не се предаваме и да отстояваме ценностите, които са ни накарали да бъдем част от БСП!