18 468 са поставените дози на ваксини срещу COVID-19 в Пловдив и областта от началото на календарната година до този момент. Над 13 000 от тях са бустерни дози, заяви след заседанието си Областният кризисен щаб. 121 пък е броят на имунизираните деца на възраст между 5 и 11 години, при които се прилага педиатрична ваксина от 23 декември насам.  

Интерес към ваксинирането има, но това, което на нас не ни хареса, е, че значително по-малко е поставянето на първа доза. Интерес има, но той е при вече ваксинирани хора, при които е настъпил периода за реимунизация“, това заяви директорът на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева.

Тя отказа да даде подробен коментар за случаите на хора, които притежават фалшив зелен сертификат, но са проявили желание да се ваксинират. Всички докладвани и съмнителни случаи са предадени на органите на МВР, които са стартирали проверки.

Ние няма как да докажем кои сертификати са истински. Доза при хора, които имат документ, няма как да се приложи. Това може да се случи само ако е ред на бустерна доза в установените за това срокове. Не съществува ред за ваксиниране на човек с две дози, освен реимунизация. Той вече е в системата, поставя се само бустер и то в сроковете“, категорична бе д-р Димчева.

Продължава работата на 29-те имунизационни пункта в Пловдив, както и разкритите мобилни пунктове.