Въпреки че ситуацията в страната е изключително напрегната заради тежката ковид вълна, много студенти вече планират къде да прекарат предстоящия студентски празник на 8 декември. Заради евентуалния локдаун и неяснотите около противоепидемичните мерки, самостоятелните вили и къщи под наем за поредна година са най-предпочитаният вариант за отпразнуване на повода.

Изискването на зелен сертификат също спира студентите, които не желаят да се ваксинират, от възможността да празнуват в ресторант, а по-късно в бар, освен ако няма наличен пункт за безплатно тестване, какъвто е на разположение в комплекса 7points в Пловдив.

7points започва парти седмицата с безплатни антигенни тестове„Стараем се да осигурим все така лесно и достъпно да се забавляваме ЗАЕДНО!”, споделят от комплекса

Миналата година хотелиери и ресторантьори отчетоха доста анулирани резервации за декемврийските празници след въвеждането на противоепидемичните мерки, а в същото време запитванията за къщи и вили нараснаха в пъти.

Все по-голяма популярност набира наемането на такъв тип къщи, имайки предвид, че цената може да бъде споделена и вечерта може изцяло да се планира по предпочитанията на компанията. Голяма част от обектите край Пловдив вече са резервирани за декемврийските празници.

Студентите предпочитат да наемат вила, от една страна заради цената, а от друга заради липсата на съседи, които да се оплакват от шума.

От 70 до 250 лева може да излезе студентският празник, ако студентите изберат да празнуват в хотел. Цената е наполовина, ако  решат да останат само една вечер.  Това показват офертите на туроператори и хотели, които вече са обявили промоционалните си пакети. 

Масово вилите и къщите за гости под наем се предлагат в пакет от 2 или 3 нощувки, като капацитетът за гостите е около 15  души. Цените за наемане на такъв тип къща започват от 500 лева на ден и могат да стигнат до 3000 лева, в зависимост от екстрите, с които разполагат, показа проучване на Trafficnews.

Собственици на този тип обекти споделят, че тази година активното търсене за наемане на обект е започнало още в края на месец септември. Най-търсените вили под наем от пловдивчани са тези в близост до града.

Най-предпочитаните дестинации в близост до Пловдив са съответно - хижа Здравец, Сопот, Калофер, Карлово, Бойково и други, а в рамките на България доста голям процент избират планинските курорти Банско и Пампорово.

Във Велинград цените за нощувка на 8 декември варират от 50 до 300-400 лв., с включена вечеря или закуска + празнична програма. Къща за гости в Цигов чарк например, можете да наемете на цена от близо 3000 лева за около 15 души за 3 нощувки. В някои от вилните комплекси и къщи се предлага и празнично меню по избор за гостите, както и възможност за наемане на диджей, който да съпровожда празничната програма.