Регионалните музеи, Градската галерия, Общинският институт „Старинен Пловдив” и Народна библиотека „Иван Вазов” бележат рекорден интерес през първото шестмесечие на 2023 г. До 30 юни те са генерирали приходи от  над  1 267 939 лв.  заложените годишни прогнозни приходи са 1 837 792 лв.

Това е с повече от 400 000 лв. повече за същия период през 2022 г., а активният туристически сезон е в разгара си и тенденциите са повече от добри.

Най-сериозен е приходът на Общинския институт „Старинен Пловдив”, който управлява доста обекти в Стария град, но и двете базилики – Епископската и Малката. За шест месеца те са генерирали приходи от различните дейности от 570 471 лв.

След тях се нарежда Природонаучният музей с 331 792 лв., следван от Етнографския – 116 665 лв. и Археологическия – над  108 000 лв. Народната библиотека  отчита приходи от 74 710 лв., Градската галерия  - 46 602 лв., а Историческият музей - 20 282 лв.

„Днес похвалих екипите на всички културни институти, защото работата им дава видими резултати”, каза зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Очакванията са до края на годината институциите да посрещнат още повече туристи. А това е важно за тях, защото Пловдив е един от малкото градове, които връщат приходите на регионалните си културни институти и с тях те могат да оперират.

„Старинен Пловдив” например ремонтира и реставрира свои сгради, музеите и галериите оборудват нови експозиции и с това интересът към тях се увеличава.

Това е добра новина, защото на немалка част от културните институции в България ѝ се наложи дълго да се бори с последствията от пандемичните години, когато с редица рестрикции посещенията на музеи и галерия бяха силно ограничени или забранени. Показателите им са сигурен знак, че и туристическият поток в града се е увеличил. Следващият месец ще стане ясно колко туристи и с какъв профил са избрали Пловдив за второто тримесечие на годината.