„Хора, народe, къде сте?” С този възглас събираше публика новият Дионис - актьорът Стайко Стайков от Кукления театър, по време на откриването на фестивала „Дефиле на младото вино”. Едно от новите млади и талантливи лица на трупата облече робата на бога на виното от бившия си директор Виктор Бойчев.

„Тежи, този венец, много тежи”, призна с усмивка Стайков и прехвърли мисията да забавлява хората на трупата на ансамбъл „Тракия”. Хората веднага събраха любопитни минувачи, които заснемаха и излъчваха наживо в социалните мрежи.

После Дионис и организаторът на „Дефиле на младото вино” инж. Любозар Фратев поведоха шествие по Главната.

Танцьорите се спираха още на две места, за да зарадват с изкуството си, а цветната редица спря едва на стълбите на църквата „Света Богородица”, където се състоя официалното откриване.

„Радвам се, че откриваме 13-ото издание на фестивала и то в ситуация на пандемия. Създадохме го, за да допринесем за развитието на туризма в Пловдив, на който да не му влияе има ли сняг в планината и топло ли е морето. Тази година във форума се включват 41 винарски изби и общо 58 участници. Публиката ще има възможност да дегустира виня от цяла България в дворовете на 16 къщи и музеи в Стария град. Както публиката, така и авторитетно жури ще излъчат своите фаворити. Ще връчим и стипендии на студенти в пловдивските вузове от специалност „Туризъм”, обяви Любозар Фратев и покани всички да посетят обектите, където се лее божествената напитка.  Той обяви, че наред с тридневните дегустации, които стартират от днес и продължават до неделя, програмата на фестивала ще предложи и разнообразни съпътстващи събития.

Успех на всички участници пожела кметът Здравко Димитров, който не скри радостта си, че той се случва въпреки множеството предизвикателства.

„Искам да изразя радостта си, че сме тук заедно и наживо. Хубаво е, че за 13-и път виното ще дефилира по улиците на един от най-прекрасните ни туристически градове – Пловдив. В района има силно развито винопроизводство, но Пловдив е силен и с това, че успя да наложи и разгърне винения туризъм.  Да пребъде „Дефилето на младото вино” и дано ни събере отново през 2022 г.”, каза служебният министър на туризма Стела Балтова, която се включи в празника. На финала тя изрече прочутата латинска фраза „във виното е истината” и заедно с бог Дионис напълниха стъклена гарафа с първото вино от бъчвата на миналогодишния победител в конкурса. После всички пиха по глътка червено вино за здраве и берекет.

 Балтова коментира и някои от най-актуалните проблеми и теми в сектор туризъм пред медиите.

„На първо място трябва да останем здрави. Пандемията промени туризма, начина, по който пътуваме.  Въпреки това ние положихме усилия да подкрепим бизнеса в сектора. Факт е, че това лято имаше 70-процентен скок на туристите по морските ни курорти. Миналата година имахме и успешен зимен сезон, но през 2021 г. сме изправени пред сериозно предизвикателство, тъй като и Австрия и Франция отварят зимните си курорти. Затова и най-важната задача занапред е да развиваме продуктите, които предлагаме на туристите, да вдигнем още повече качеството и да въведем иновации”, каза Балтова. Тя допълни, че проблемът с туристите от 14 държави, които са в тъмночервената зона в Европа и трябва да си правят допълнителен ПСР тест, за да почиват на зимните ни курорти, ще бъде разрешен. С ъс заповед на здравния министър това ще се случи от 1 декември, когато това изискване ще падне.

„В зимните курорти всичко е готово, всички са подготвени да спазват здравния протокол и се надявам на 18 декември официално в Банско да дадем началото”, каза още Балтова. Тя изрази надежда, че в зимните ни курорти ще се завърнат и туристите от Великобритания, Чехия и Полша, тъй като в последните два месеца екипът ѝ усилено е водил разговори с туроператори, които работят на тези пазари.

„Дефиле на младото вино” се провежда днес и в двата почивни дни.